Kultura

Savremeno crnogorsko stvaralaštvo u Oficirskom domu u Nišu

IZLOŽBA SAVREMENA CRNOGORSКA LIКOVNA UMJETNOST 2. Svečano otvaranje u sredu 5.oktobra u 19 sati

Galerija savremene likovne umetnosti Niš u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore priređuje izložbu pod nazivom Savremena crnogorska likovna umjetnost 2, koja predstavlja nastavak istoimenog projekta realizovanog 2018. godine, kada su dve ustanove kulture započele saradnju, a u okviru koje je u Podgorici predstavljena aktuelna niška likovna scena.

Publika će u Oficirskom domu u Nišu biti u prilici da se upozna sa savremenim crnogorskim stvaralaštvom u periodu od 5 – 27.oktobra, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

Izložba Savremena crnogorska likovna umetnost 2, prema rečima autorke Maje Dedić, kustosa, priča o višedimenzionalnim sferama života današnjice kroz intimne i subjektivne stavove umetnika, koji putem različitih medija promovišu ličnu poetiku i percepciju stvarnosti.

Svedoci smo ogromnih globalnih promena na koje stvaraoci reguju na različite načine – osećajem neprilagođenosti i povlačenjem u sopstveni svet ili sagledavanjem socijalnih i estetskih zahteva vremena, preispitivanjem svojih radova i analizom pozicije pojedinca u društvu kao i fenomenima koji prate globalizaciju. Cilj je, kako autorka navodi, da se ukaže na to kako umetnost pruža odgovore na društvene i lične dileme, koja pitanja postavlja i koji su novi pravci kretanja crnogorske likovne scene.

Ana Matić

Postavka obuhvata najnoviju produkciju 18-oro autora srednje i mlađe generacije, aktivnih na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni: Gordana Кuč, Zdravko Delibašić Beli, Draško Dragaš, Petar Delijević, Abaz Dizdarević, Dušica Ivetić, Milena Jovićević, Aleksandar Đuravčević, Roman Đuranović, Sonja Đuranović,Luka Sekulić, Marko Marković, Jovana Vujović, Jelena Pavićević, Ana Matić, Tomo Pavićević, Ivana Stanić i Кatarina Zlajić.

Goran Kuč

Raznorodnim medijima – slikom, crtežom, digitalnom grafikom, skulpturom, objektom, instalacijom u duhu nove figuracije, pop-arta, ekspresionizma ili minimalizma, sa stvaralačkom radoznalošću, oni istražuju aktuelne teme koje se tiču svakog pojedinca. Sloboda izražavanja, individualan i originalan pristup, kreativnost i snažan misaoni potencijal u davanju odgovora na lične i univerzalne probleme savremenog društva poslužili su autorki da uprkos medijskim, tematskim, generacijskim, stilskim i poetskim razlikama, umetnike i njihova dela poveže u celinu i pruži uvid u tokove savremene crnogorske likovne scene.

Izložba u Oficirskom domu biće otvorena za publiku do 27. oktobra, svakog radnog dana i subotom od 12-18 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com