Zdravlje

Savremenija metoda operacije želudačne kile

Zahvaljući saradnji niških i beogradskih lekara, danas je u Centru za minimalno-invazivnu hirurgiju u Nišu izvedena zajednička laparoskopska operacija želudačne kile, savremenijim načinom rada što omogućava kraći i lakši postopertivni tok.

Operaciju su predvodili dr Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalno invazivnu hirirgiju, prof.dr Aleksandar Simić šef katedre za hirurgiju na Beogradskom medicinskom fakultetu i načelnik Prve hiruške klinike Kliničkog centra Srbije i doc.dr Ognjan Skrobić.

“Jedan potpuno drugačiji koncept, zahvaljujući činjenici da Klinički centar u Nišu ima Kliniku za minimalno invazivnu hirurgiju, koja sjajno radi svoj posao, mi smo hteli našim savetima i iskustvom pomognemo da u standardnu svakodnevnu hiruršku praksu uvedu jednu noviju proceduru, minimalno invanzivnu operaciju želudačne kile”, kazao je prof. dr Simić.

On objašnjava da operacija nije rutinska, a ovakav tip operacije se može izvoditi samo u visoko specijalizovanim centrima.  Tehnički je jako zahtevna, zahteva i adekvatnu pripremu bolesnika, dobru dijagnostiku, dobar multidisciplinarni pristup.

Benefiti za same bolesnike je činjenica da nakon samo jedne operacije, moguće je doživnotno otkloniti ovaj zdravstveni problem koji izaziva tegobe poput gorušice, smetnje u radnji srća i pluća, a pacijenti već za 48 sati napuštaju bolničku sobu i upućuju na lečenje u kućnim uslovima.

“Pacijanti su dobro selktovani, zajedničkim timskim radom odrađena je klinička dijagnostika, a današnji pacijenti su srednjeg žitnog doba. U Srbiji se na godišnjem nivou izvede oko 100 operacija ovog tipa. Ne težimo velikim brojevima u startu, već kvalitetu radu, a brojevi će doći sami po sebi”, kazao je docent, dr Ognjan Skrobić.

On objšanjava da je jako važno selektovati pacijente, a da su kandidati za operaciju samo oni sa jasnim indikacijama.

“Trudićemo se da imamo još bolju saradnju u korist naših pacijenata. Zahvalio bih se našim gostima na izdvojenim vremenu i kolegijalnosti koju su pokazali da bismo mi naši pacijenti dobilo ono što zaslužuju. Tek smo krenuli sa ovakvom vrstom operacija, naš cilj je da ide nekih 20- 30 operacija godišnje, dr Bojan Jovanović, direktor centra za minimalno invazivnu hirurgiju.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com