RegionSport

Savremeni hajduci ponovo se okupili i nadmetali na Suvoj planini

Tradionicionalni, sedmi po redu “Vidovdanski sabor” okupio je minulog vikenda na izletištu “Tri lokve” na Suvoj planini oko 1.000 žitelja sa područja Gadžinog Hana, Bele Palanke, Babušnice, Niša, Leskovca i drugih mesta.

Učesnici sabora su su kampovali i uživali u prirodi, a dvadesetak najodvažnijih muškaraca oprobalo se i ove godine u „Suvoplaninskom hajdučkom višeboju“. Savremeni hajduci nadmetali su se u bacanju kamena s ramena, gadjanju lukom i strelom, gadjanju sekirom u metu, obaranju sa brvna i penjanju uz lestve. Titulu „Suvoplaninskog harambaše“ osvojio je Goran Petković iz Malog Krčimira, kome je to bila čak četvrta pobeda na višeboju.

 

“Za sedam godina koliko se takmičenja na Suvoj planini organizuju imam četiri pobede i dva treća mesta. Nisam se nadao pobedi, mislio sam da ću osvojiti četvrto mesto. Sa 50 godina koliko imam, bio sam najstariji učesnik, ali očigledno je da „nisam još za bacanje“, rekao je Petković.

Drugo mesto na „Suvoplaninskom hajdučkom višeboju“ pripalo je Milošu Tošiću, a treće Nemanji Mitroviću.

Predsednik „Safari kluba“ Vlasta Stanojević, zadužen za organizaciju nadmetanja rekao je da se višeboj svake godine organizuje sa različitim disciplinama, ali da su sve odabrane po uzoru na hajdučke. Suva planina je tokom 17. i 18. veka bila utočište brojnih hajdučkih družina. Oni su ovde provodili vreme, lečili rane zadobijene u borbama, a u trenucima dokolice su se nadmetali. „Tri lokves“ su po nestanku hajduka bile mesto gde su se meštani okupljali na saborima i drugim svetkovinama.

 

 

Prema njegovim rečima, organizovanje višeboja je jedan od načina da se sačuva od zaborava zanimljivo i vredno istorijsko nasledje Suve planine i sela u njenom podnožju.

“Manifestacija je značajna i zbog afirmacije ovog dela Suve planine. Nekada su na tom prostoru pasla brojna stada ovaca, krava i konja, kosilo se seno, pravio se sir i kačkavalj. Stanovnici 27 sela u podnožju Suve planine vekovima su opstajali zahvaljujući imetku koji su sticali na planini“, istakao je Stanojević.

 

Foto: Takmičari

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srdjan Igić je izjavio da je ovogodišnji „Vidovdanski sabor“ bio najmasovniji do sada i to zahvaljujući tome što je rekonstrukcijom puta od Bežišta do Tri lokve omogućen dolazak i putničkih automobila.

 

“U proteklih godinu dana „Srbijašume“ su nasipale taj put, tako da je prohodan za sva vozila. Opština Gadžin Han je popravila put koji od Malog Krčimira vodi na Suvu planinu, tako da je i sa te strane veliki broj učesnika stigao, ali terenskim vozilima. Manifestacija je u poptunosti ispunila svoj cilj, a to je promocija velikog turističkog potencijala Suve planine“, izjavio je Igić.

Prema njegovim rečima Vidovdanski sabor je kao i ranijih godina organizovala Turistička organizacija Gadžinog Hana, uz pomoć opštinske uprave, Direkcije za izgradnju Gadžinog Hana, Doma zdravlja i Lovačkog udruženja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com