Društvo

Savindan obeležen u svih 26 vrtića JPU “Pčelica”

Savindan, školska slava, obeležen je u svih 26 vrtića JPU „Pčelica“ Niš. Ove godine deca i vaspitači su slavili u drugačijim uslovima u odnosu na prošle godine. Poštujući propisane epidemiološke mere, svaki vrtić je svečanom priredbom i običajima koji dolikuju obeležavanju slave, slavio Svetog Savu.

Centralna proslava Savindana organizovana je u vrtiću Panda. Uz himnu i recitacijama o Svetom Savi pokazali su da je ovaj svetac i danas neporeciv uzor svima nama.

Obeležavanju slave i priredbi mališana u vrtiću Panda prisustvovao je i predsednik gradske opštine Crveni Кrst, prof.dr Miroslav Milutinović. Tom prilikom direktorici JPU „Pčelica“ Svetlani Mitić uručio je knjige namenjene vrtićima na teritoriji opštine Crveni Кrst. Čestitajući slavu direktorici, deci i zaposlenima poželeo je da se praksa dobre saradnje između ove vaspitno obrazovne ustanove i opštine nastavi i dalje.

Direktorica Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu, jer im se na taj način omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog svec,a ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini.

Čestitajući prosvetni praznik kolegama, Mitićeva je poželela svima koji rade sa decom da i dalje budu nadahnuti i imaju snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika, zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Кragujevca. Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com