Politika

Savez za Srbiju u Nišu osudio napad na aktiviste Dveri u Brzom Brodu

Predstavnici Saveza za Srbiju u Nišu osudili su danas napad na aktiviste Srpskog pokreta Dveri u niškom naselju Brzi Brod i policiju, jer je napadače pustila iz policijske stanice, a aktiviste Dveri zadržala radi davanja izjava.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je novinarima da je napad “proizvod sprege korupcije i kriminala u vrhu vlasti Srpske napredne stranke (SNS) i u policiji koja nasilje ohrabruje tako što privodi žrtve, a toleriše nasilnike i napadače”.

Kerković koja je bila među aktivistima Dveri koji su u Brzom Brodu prikupljali potpise za oslobađanje Aleksandra Obradovića, iznela je detalje napada.

Foto: B. Lj.

“Samo minut nakon što smo postavili štand pojavila su se dva muškarca koji su odmah krenuli da nas vređaju. Pozvali smo policiju, a jedan od nasilnika je pozvao načelnika Opštinske uprave Medijana i odmah je na svom telefonu dobio rešenje te opštine u kojem se navodi da lokalna samouprava nije nadležna za odobravanje akcije Dveri u Brzom Brodu jer se ne radi o javnom prostoru”, rekla je Milenković Kerković.

Nasilnici su, dodala je, to rešenje protumačili kao da je akcija Dveri zabranjena, i nastavili vređanje i verbalni napad koji je “pretio da preraste u fizički napad”.

“Policija nas je legitimisala i naredila da odemo u policijsku stanicu. Nasilnici su takođe otišli, ali su pušteni posle deset minuta, bez legitimisanja. Mi smo zbog davanja izjava ostali u policiji tri i po sata”, izjavila je Milenković Kerković.

Ona je kazala da su napadači “bliski vrhu vlasti SNS u Nišu”, o čemu govore njihove fotografije sa, kako je rekla, čelnicima te stranke.

“Ovo nije prvi put da se vrh niškog SNS-a povezuje s nasilnicima, ali je šokantno postupanje policije koja se prema žrtvama ponaša kao prema nasilnicima”, izjavila je Milenković Kerković.

Foto: B. Lj.

Član Povereništva Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Stojadinović naglasio je da srž problema sa kojim su se suočili aktivisti Dveri minulog petka, leži u protestu koji je u Nišu pet dana pre toga organizovao SNS.

“Na tom protestu protiv slobode medija i protiv opozicije, svima nama su na neki način ‘nacrtane mete’, podizala se tenzija i ono što se dogodilo profesorki Kerković samo je rezultat toga”, izjavio je Stojadinović.

Narodna stranka, dodao je, već devet meseci ukazuje na velike tenzije u društvu i poziva vlast da “makar malo otvori medije”.

“Na žalost, SNS je uporna u tome da Savez za Srbiju i opozicija, bez obzira na veliku podršku koju imaju u narodu, ne mogu da imaju ni jedan minut u programu bilo koje televizije koja se subvencioniše sredstvima grada”, rekao je Stojadinović i pozvao gradonačelnika Darka Bulatovića na televizijski dijalog o problemima građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com