Politika

Savez za Srbiju: Bojkot izbora sada je pitanje bezbednosti građana

Predstavnici Saveza za Srbiju i Niške inicijative održali su prvu zajedničku konferenciju za novinare od uvođenja vanrednog stanja, na kojoj su poručili da se aktuelna vlast ponela neodgovorno i iskoristila epidemiju za političku promociju. Kako su istakli iz Saveza za Srbiju bojkot izbora je sada pitanje bezbednosti građana.

 

 

“Inicijalni izbori bojkotovani su iz političkih razloga, zbog činjenice da ne postoje elementarni uslovi za održavanje izbora. Ove, pre svega, bojkotujemo iz bezbednostnih razloga. Dakle, ne postoje elementarni uslovi da ovi izbori budu održani 21. juna, kako je to najavio predsednik Vučić”, izjavio je Dragan Stojadinović, poverenik Narodne stranke u Nišu.

On istakao da smatra da se aktuelni režim pokazao nesposobnim u toku borbe s koronavirusom.

“U situaciji gde je Savez primetio da nema očekivanih mera, mi smo 11. marta izašli sa setom mera koje su prvo odbijene, nakon čega su sa manjim ili većim zakašnjenjem prihvaćene. Tražili smo karantin posle ulaska građana na teritoriju Srbije, što je usvojeno tek tri dana kasnije. Savez za Srbiju je tada tražio zatvaranje škola, sa time se kasnilo četiri dana. Takođe, 14. marta tražili smo zatvaranje ugostiteljskih objekata, na žalost, kasnilo se čitavih sedam dana”, kazao je Stojadinović.

Stojadinović je kazao da je najveća tragedija koja se dogodila u Srbiji situacija u Gerontološkom centru.

Tamara Milenković Kerković, predsednica GO Srpskog pokreta Dveri Niš kazala je da je aktuelni režim pokazao da je spreman na sve, pa i na građanske sukobe kako bi sačuvao vlast.

“Režim je spreman na sve, pa i na građanske skukobe kako bi zadržao vlast, spreman je da politički zloupotrebljava vanredno stanje i manipuliše informacijama i proglasi pobedu nad koronom da bi se na izbore izašlo što pre”, istakla je Kerković.

Odbornik Niške inicijative Dejan Petković poručio je da je potpuna amaterizacija eskalirala u doba epidemije koronavirusa.

Kako je istakao Petković veliki problem je što Niš, kao drugi grad po veličini u unutrašnjosti Srbije, nema sekundarni nivo zdravstvene zaštite već samo primarni i tercijalni. To je rezultiralo, prema njegovim rečima, da Niš ima skoro 30% od okupnog broja preminulih u Srbiji.

Dragoljub Zdravković iz Demokratske stranke poručio je da je u toku vanrednog stanja i epidemije otpušten veliki broj radnika. Kako je istakao, neki su bili primorani da rade i bez zaštitne opreme, dok su drugi ostali bez posla.

Vojkan Vojinović, poverenik Stranke slobode i pravde u Nišu istakao je da su građani u poslednjih nekoliko dana svedoci pirotehničkih aktivnosti pristalica aktuelnog režima i to u vreme policijskog časa.

“I dok građani Niša poštuju meru zabrane kretanja, pristalice Srpske napredne stranke za vreme policijskog časa izvode performanse sa krovova zgrada pokazujući na taj način da u oni iznad zakona”, izjavo je Vojinović.

On je ukazao na član 17.  Zakona o javnom redu i miru i naveo da je za ugrožavanje sigurnosti građana i narušavanje javnog reda i mira propisana novčana kazna od 50 do 100 hiljada dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova, a ukoliko je prekršaj izvršen u grupi od tri ili više lica propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

“Postavljam pitanje nadležnim organima – Da li su identifikovali lica koja pale baklje za vreme policijskog časa ugrožavajući na taj način javni red i mir i da li su protiv istih podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Nišu?”, kazao je Vojinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Znate vi da nece narod da glasa za vas,bar vecina zato se plasite izbora,i na sve nacine gledate da ne ucetvujete u istim,ne izlazim na glasanje i nisam politicki orijentisan,ali za vas nikad ne bi glasao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com