Društvo

Savez izviđača Niša proslavio 110 godina postojanja i rada

Savez izviđača grada Niša Svečanom akedemijom u Gradskoj kući, obeležio je 110 godina postojanja i rada.Tim povodom, uručili su jubilarne plakete Gradu Nišu, opštinama, svim partnerima, saradnicima i školama koji pomažu rad izviđačke organizacije duže od jednog veka.

Pored Grada i gradskih opština, plakete su uručili Skupštini grada Niša, Policijskoj upravi Niš, Kopnenoj vojsci Srbije, Vatrogasnoj brigadi, 63. padobranskoj brigadi, Eparhiji Niškoj i Crvenom Krstu.

“2014. godine sam predvodio ekipu iz Niša kada su nas zadesile poplave u Obrenovcu. Najveći broj lica, ljudi koji su krenuli pod mojim vojstvom i pomogli, upravo su bili izviđači i izviđačice iz vašeg odreda u Nišu. Vaš doprinos na  unapređenju vaspitanja mladih je nemerljiv. Nadam se da ćemo se i u narednih 100 godina viđati na ovakav način”, obratio se izviđačima, Predsednik skupštine dr Boban Džunić .

Izviđačka organizacija u našem Gradu nastala je 20. juna 1911. godine kada je student filozofije Panta Ranđelović osnovao prvu izviđačku četu “Beli orao” u prvoj niškoj gimnaziji, “Stevan Sremac”. Prve decenije rada izviđačke organizacije prekidali su nesrećni događaji u gradu, državi i svetu. Od 1952. godine izviđači do danas rade neprekidno.

 

“Ovaj jubilej je rezultat našeg rada, rada dužeg od jednog veka i želje da damo svoj doprinos društvu, baš na onaj način kao što to čini još 50 miliona izvidjača širom sveta putem okupljanja, vaspitanja, neformalnog obrazovanja dece i mladih razvijajući njihove fizičke, umne i duhovne potencijale. Posebnu zahvalnost dugujemo odraslim ljudima, izviđačkim vođama, volonterima i instruktorima na njihovom nesebičnom radu, uloženom trudu i zalaganju. Izviđači su škola zdravlja, opstanka i moralnosti, ali i način za sticanje korisnih navika i razvijanje osećaja odgovornosti”, kazao je starešina Saveza izviđača Niš, Stefan Anđelković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com