Društvo

Savet za štampu zasedao u Nišu; “Više hiljada novinarskih prekršaja godišnje”!

Da bi građane što bolje upoznao sa sopstvenim radom, Savet za štampu jednom mesečno zaseda van Beograda, a ovog puta sastanak je održan u Nišu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu na nedavno održanoj javnoj sednici ustanovila je da se pojedini mediji ne ponašaju u skladu sa novinarskim kodeksom. Ipak, raduje činjenica da pomenuti mediji nisu iz naše uže okoline.

Prema rečima Gordane Novaković, generalne sekretarke Saveta za štampu, najveći broj žalbi podnose građani koji smatraju da su lično oštećeni i to objavljivanjem netačnih i neistinitih informacija ili narušavanjem privatnosti.

Na ovom sastanku razmatrane su 4 žalbe koje se odnose na dnevne novine Alo, portal Espreso, čačanski Ozonpres, kao i na obrenovački tabloid Palež, a sve su podnete od strane građana pojedinaca.

Iz Saveta za štampu istakli su da je veliki broj ovakvih prekršaja na nivou godine.

“Nažalost u pitanju je više hiljada prekršaja godišnje. Prošle godine smo u osam dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću zabeležili oko 5000 tekstova koji su sadržali prekršaj kodeksa, a broj žalbi je i veći jer najčešće u jednom tekstu imamo slučaj da je prekršeno više tačaka kodeksa” istakla je Novaković.

Najčešće se krše odredbe iz prvog poglavlja koje se odnosi na istinitost izveštavanja, pa se tako vrlo često ne razlikuju komentari, pretpostavke i nagađanja od činjenica. Informacije se često i ne proveravaju iz više izvora niti postoji zvanična potvrda.

Foto: Savet za štampu

Pravo na žalbu Savetu za štampu ima svaki pojedinac, organizacija ili intitucija koja smatra da objavljeni sadržaj direktno utiče na nju. Ukoliko komisija žalbu usvoji, medij koji je prekršio kodeks novinara dužan je da takvu odluku objavi. 

Takođe, nakon zasedanja održana je tribina za urednike i novinare medija na jezicima nacionalnih manjina i razgovor o žalbama građana na pisanje medija, o odgovornosti lokalnih i onlajn medija i izazovima profesionalnog izveštavanja. Na tribini pod nazivom “Etički standardi, profesionalizam i poverenje građana u manjinske medije” u ime Saveta za štampu govorili su sekretar Gordana Novaković, Tamara Skrozza, Petar Jeremić i Dragan Đorđević – članovi Komisije za žalbe i menadžer Emil Holcer.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com