Društvo

Savet za ljudska i manjinska prava: Romima najteže!

Mišljenje Saveta za ljudska i manjinska prava je da su u gradu najugroženiji Romi. Oni su i najbrojnija manjinska populacija, a osim njih tu su Bošnjaci, Makedonci, Bugari. Savet je okupio predstavnike nacionalnih manjina i srpskog naroda a zajedno će se boriti da svojim predlozima umanje razlike među ljudima u gradu, rečeno je na današnjoj sednici Saveta.

Predstavnik romske nacionalne manjine koja je i najbrojnija u Nišu, na drugoj sednici Saveta za ljudska i manjinska prava istakao je da su najveći problemi sa kojima se Romi nose, pitanje stanovanja jer žive u neadekvatnim uslovima kao i nezaposlenost jer od 100% Roma samo 3 ili 4%  je stalnom radnom odnosu.

„Mi u Nišu smo dosta stagnirali. U drugim opštinama već su usvojeni akcioni planovi i strategije i uveliko se radi na unapređenju položaja manjinskih grupa. Poslednjih godina propustili smo mnogo međunarodnih projekata. Zato smo ovde da damo sve potrebne predloge i savete i da iskoristimo sve mogućnosti, izjavio je Ferhat Saiti, koji je i predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava.

Prema poslednjem popisu u Nišu živi 100 Bošnjaka, 80 Muslimana i blizu 400 neopredeljenih. Predstvanik bošnjačke manjine ističe da daleko više treba obratiti pažnju na marginalne grupe uopšte, iako je položaj Bošnjaka u gradu dobar.

Položaj Bošnjaka u samom gradu nije problematičan. Postoje neki marginalni problemi, potpuno nebitni za celokupnu sliku. Međutim, naš je interes da se sazna šta je naša kultura donela na ovo područje i na tome ćemo raditi, istakao je Kasim Kundalić.

Savet za ljudska i manjinska prava učestvovaće u utvrđivanju gradskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti u gradu, posebno u oblastima kulture, obrazovanja i informisanja, kazala je većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić.

Ono što ćemo raditi je da anuliramo razlike među ljudima. A Grad i lokalna samouprava može da deluje kroz institucije i da međusektorskom saradnjom doprinese i unapredi položaj nacionalnih manjina u našem gradu“, rekla je Tijana Đorđević Ilić na današnjoj sednici.

Savet za ljudska i manjinska prava broji 15 članova a bore se za bolje uslove života i rada osoba sa invaliditetom, Roma, Bugara, Makedonaca, Bošnjaka i drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com