Moja pričaObrazovanje

SAVA TODOROVIĆ, UČENIK OŠ „DUŠAN RADOVIĆ“ JE BIO FINALISTA HIPO TAKMIČENJA U ITALIJI: Sava je bio među 200 najboljih u svetu od 46.000 takmičara

Osnovna škola „Dušan Radović“ u Nišu jedina je od dve škole u Srbiji čiji su učenici tri puta do sada bili finalisti HIPO takmičenja iz engleskog jezika koje se održava u Italiji u poslednjih pet godina. Uspeh je vredan svake pohvale, a led je probila 2016.godine učenica Petra Zlatković, potom 2019.godine je to bila Anđela Ranđelović koja je bila i treće u svojoj kategoriji u svetu, a ove godine je to Sava Todorović, učenik šestog razreda.

Sava je bio finalista na ovom takmičenju od 46.000 učesnika. Do finala ih je stiglo samo 200 i to iz zemalja sa tri kontinenta. To je izvanredan uspeh za Savu Todorovića ali i samu školu, kaže Slavica Nišić, profesorka engleskog jezika u OŠ „Dušan Radović“ jer je plasman u finale sam po sebi veliki uspeh.

Druženje sa engleskim jezikom Sava je započeo preko igrica na kompjuteru. Tako je savladao osnovne reči. Engleski izučava od prvog razreda osnovne škole i za sada mu odlično ide što je pokazao i na ovom takmičenju jer je u svojoj kategoriji bio 12. Ali to, kaže on, i nije toliko važno koliko to što je na ovom takmičenju stekao nove prijatelje, naučio nešto o kulturama drugih zemalja i vratio se u Niš sa jednim sasvim novim iskustvom.Iz engleskog jezika se takmiči od prvog razreda osnovne škole.

 „Ulaskom u finale HIPO takmičenja iz engleskog jezika ostvarili su se moji snovi. Iz Italije sam se vratio sa predivnim utiscima, a stekao sam i nove prijatelje sa kojima sam delio sobu u hotelu. Kaže da ni talijanska pica  slična našoj ali prednost daje njihovom sosu.Ostali su mu u sećanju i nestašluci iz hotela, a posebno da je sa drugovima iz sobe izgubio čak tri puta ključeve od sobe“, kaže Sava i dodaje:

 

„Meni je engleski jezik oduvek bio lak. Počeo sam da ga učim zahvaljujući igricama kada sam imao oko pet godina. Igrice su bile na engleskom, ali sa opcijom da mogu da se prevedu na srpski jezik. Tako sam počeo, a tako sam i zavoleo engleski jezik koji je nekome težak, ali nekome i nije. Težak je izgovor i pisanje. To je mali problem ali se i to savlada“, kaže Sava.

Engleski jezik za njega nije problem, ali pomalo je na takmičenju strepeo od vršnjaka koji su u izgovoru koristili britanski naglasak. Pa ni to ga nije omelo da bude bolji od drugih.

 

„Uspeh je važan i za učenike, nastavnike ali i školu i ne bi bilo tako da svi u školi kao i sama škola ne podržavaju učenike kada se radi o njihovom napredovanju i obrazovanju. HIPO takmičenje iz engleskog jezika ima tri runde, preliminarnu koja se održala u našoj školi, polufinale i finalno takmičenje u Italiji. Kriterijumi su vrlo strogi, ali deca koja uđu finale pokazuju koji novo znanja imaju u odnosu na vršnjake iz celog sveta“, kaže profesorka Slavica Nišić.

Ako je suditi po uspesima učenika onda je OŠ „Dušan Radović“ rasadnik takmičara iz engleskog jezika.

„Škola je velika,  puno se radi sa decom koja su predivna i koja su željnja znanja i takmičenja i nečeg novog i drugačijeg. Za takmičenje se prijavljuju u velikom broju i uvek neko stigne do polufinala, ali u finale odlazi samo 10 posto od onih najboljih, a i Petra, Anđela a sada i Sava su našli u tih 10 posto. Testovi koje oni rade uzeti su iz baze testova koji se rade u celoj Evropi. Tako mogu da porede svoje znanje“, dodaje profesorka Slavica Nišić.

Na finalnom takmičenju je Sava morao da pokaže šta sve zna, počev od čitanja, slušanja engleskog nakon čega odgovaraju na zadatke, moraju nešto i da napišu a u nekim kategorijama pišu i sastave.

Sava je uspeo u svemu tome i pokazao da mogu, kada se radi o poznavanju engleskog jezika, mnogi da mu pozavide.

_________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com