Društvo

Sava oživljava čegarske junake

Akademski slikar iz Niša Sava Mišić je počeo sa oslikavanjem murala na fasadi biletarnice u spomen kompleksu “Ćele kula’’ pre dve nedelje, na dan kada je obeleženo potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu. Za samo nekoliko dana lik Stevana Sinđelića je već počao da se nazire na način kako ga je ovaj mladi umetnik doživeo.

Sa njim su i članovi Udruženja ‘’Radne akcije Delijski Vis’’ koji su završili svoj deo posla, ali sada pomažu oko oslikavanja fasade biletarnice. Murali će prema Savi Mišiću biti završeni do kraja sledeće nedelje. Turisti koji dođu da vide spomenik Ćele kula zahvaljujući mladim ljudima iz Niša moći će da pogledaju i mini galeriju murala koji će im dočarati bitku na Čegru, a onda slikovitije dožive i sam spomenik koji je jedinstven u svetu jer napravljen od lobanja ustanika.

“Oslikavanje murala privodim kraju. Na muralu koji je okrenut prema Ćele kuli nalazi se lik Stevana Sinđelića. Simbolično sam njegov lik povezao sa spomenikom tako što je polovina njegovog lica predstavljena kao lobanja. Na nebu iznad njega nalaze se ustanici”, objašnjava Mišić.

Foto: Udruženje ‘’Radne akcije Delijski Vis’’

Na čeeonoj strani fasade ispisana je i poruka što je već postalo zaštitni znak Mišićevih murala.

“Tu je poruka putopisca La Martina koja ima svoje značenje i povezana je sa temom koju radim”, dodaje Mišić.

“Neka Srbi čuvaju ovaj spomenik. On će njihovu decu učiti šta vredi nezavisnost jednoga naroda pokazujući im po kakvu su cenu platili njihovi očevi”, poruka je koja čeka posetioce, a upućena je genaracijama koje dolaze.

Na jednom od zidova biletarnice nalaze se zastava Srbije i zastava ustanika koju su oni nosili u bojevima koje su vojevali.

“U toku je priprema zida na kome me tek očekuje oslikavanje murala. Tu će biti oslikan Stevan Sinđelić kako puca u barutanu kao i kompozicija Čegarskog boja. To je gotovo najvažnija strana koja se najviše i vidi”, objašnjava Sava Mišić.

Foto: Udruženje ‘’Radne akcije Delijski Vis’’

Nišlije su već sada zainteresovane šta će se naći na muralima.

“Dolaze, gledaju, slikaju. Mnogi od njih razgovaraju samnom, pitaju za detalje. Sviđa im se to što radimo. Hvale i kažu da sada oni koji slušaju o boju na Čegru kada posete Ćele kulu mogu da stvore sebi i sliku kako su izgledali čegarski junaci kao i lik samog Sinđelića”, kaže mladi umetnik.

Podlogu na kojoj Sava Mišić slika murale pripremaju članovi udruženja Radne akcije Delijski Vis. Oni gletuju zidove, okreče ga i onda nastupa Sava sa svojim idejama.

“Naše udruženje ostvaruje svoju misiju i polako postaje baš ono što i želimo da budemo – spona između institucija i naroda, čuvari kulture i lepog ponašanja, čuvari istorije i okruženja”, poručuje Milan Spasić, predsednik Radnih akcija Delijski vis.

Foto: Udruženje ‘’Radne akcije Delijski Vis’’

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com