Društvo

Sava kičicom znamenite ličnosti predstavlja deci

Akademskog slikara Savu Mišića  niška i šira javnost već je upoznala kao autora nekoliko murala koji su oslikani u Nišu. Oslikao je junake koji su poginuli na Paštriku i Košarama i zauvek ih otrgao od zaborava, a navijačima FK Radnički poklonio je mural sa likovima Saleta i Jape koji će igrače zauvek bodriti sa južne tribine. Ovaj mladi akademski slikar koji radi u Specijalnoj školi „Bubanj“ u Nišu je nakon ovih murala došao na genijalnu ideju. Da na fasadama škola u Nišu i okolini oslika murale sa likovima ljudi čije ime te škole nose.

Prvi direktori koji su podržali ovu Savinu ideju bili su iz osnovnih škola „Milan Rakić“ u Medoševcu, potom „Učitelj Tase“, a pre nekoliko dana mural je osvanuo i na zidu škole „Branko Miljković“. Sa ovih murala deci se obraćaju pesnici Rakić i  Miljković kao i prvi niški učitelj Tasa. Na ovaj način Sava želi da škole u gradu izgledaju lepše, a kaže da je ovo i njegov doprinos lepšem izgledu grada Niša.

Sava Mišić; foto: Privatna arhiva

‚‚Tokom šetnje u jednom školskom dvorištu došao sam na ideju da oslikam mural sa likom  osobe čije ime škola nosi. Počeo sam sa školom u Medoševcu, ali sam otvoren za saradnju i sa ostalim školama u gradu. Potrebno je samo da me direktori pozovu, da mi obezbede materijal, a sve ostalo je na meni. Murale koje radim poklanjam školama”, kaže Sava Mišić. ‚‚Početna ideja mi je bila da sve likove uradim na jednom mestu, ali sam onda shvatio da je ovo bolji način da se deca upoznaju sa istaknutim ličnostima o kojima uče i u školi.”

Uz lik Sava ispisuje i citat, stih ili tekst koji ide uz lik koji radi, a obično se radi o porukama koje mogu da budu ideje vodilje ne samo deci već i odraslima.

‚‚Voleo bih da se ova priča nastavi. Želeo bih da oslikam što više školskih fasada, da se deca upoznaju sa tim ličnostima kroz njihove portrete. Susret sa njima ima i pedagoški značaj za decu. Uglavnom deca iz nižih razreda pitaju ko je to, a bilo je i komentara tipa ‚‚eto sada znamo kako izgleda Milan Rakić”. Meni je to puno značilo i bio je to podstrek za mene da nastavim da radim dalje. Sve te ličnosti imaju svoje portrere u knjigama, ali kada deca njih vide na zidu škole lakše ih upamte, a sreću se sa njima  svakodnevno”, kaže Sava Mišić.

Na ovaj način, kaže Sava, promovišu se prave vrednosti, ali i umetnost.

‚‚Dok radim najmlađi, pa i oni stariji učenici, žele da pomognu. Dopustim im da se brinu u četkicama koje koristim, ali i da povuku neki potez na slici pa tako i oni postaju deo cele te priče. Ovo je način i da kod dece izazovemo interesovanje za umetnost i slikarstvo i mislim da sam na dobrom putu”, priča Sava.

Na muralima se nalaze i poruke ispisane za posmatrača neobičnim slovima, ali ni tu nije ništa slučajno.

Foto: Privatna arhiva

‚‚Citate koje ispišem biram u dogovoru sa direktorima ili bibliotekarima škola. Za ispisivanje citata koristim isključivo ćirilična slova jer želim i da promovišem naše ustavno pismo, ali i kaligrafiju kao umetničko ispisivanje slova. Smatram da je važno i da sačuvamo svoje pismo i to je neka vrsta poruke koju šaljem mladim generacijama”, ističe Sava Mišić.

Sava je na raspolaganju svim direktorima škola koji su zainteresovani da njihova škola dobije mural sa likom osobe čije ime nosi. Budu li se svi odazvali biće posla.

Sava Mišić je Akademiju završio u Nišu u klasi profesorke Katarine Đorđević. Bavi se slikarstvom, do sada je izlagao u više gradova u Srbiji, beleži deset samostalnih izložbi, a poslednja je bila 2018. godine u Nišu, u holu Univerziteta. Sada je u novoj priči sa novom idejom koja je izazvala pozitivne reakcije u javnosti, ali dodaje da će, kada se završi ova njegova misija ponovo da se vratu slikarskom platnu, do nove ideje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com