Hronika

Saslušanjem veštaka i putnica nastavljeno sudjenje vozaču “audija”

Sudjenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda koji je 4. januara vozilom „audi“ izazvao nesreću na Bulevaru Medijana u kojoj su stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić (48) nastavljeno je danas u Višem sudu u Nišu saslušanjem maloletnih devojaka L.Dj.T. i I.V. koje su se u momentu nesreće nalazile u vozilu, i saobraćajnog veštaka Dejana Bogićevića.

Veštak se pred sudom izjasnio da ostaje pri nalazu da se vozilo kretalo najmanje brzinom od 131 kilometar na sat, ali nije mogao da kaže kolika je bila maksimalna brzina vozila.

Rekao je da nije mogao da obavi kompjutersku simulaciju saobraćajne nezgode jer su mu nedostajali mnogi parametri.

„Jedan pešak je bio pomeren sa mesta gde je pao nakon udara, a dete je najpre udarilo u metalnu ogradu što je promenilo pravac njegovog kretanja što mi je onemogućilo da sprovedem ovaj postupak“, izjavio je Bogićević.

Prema njegovim rečima, da je nesumnjivo da je vozilo prešlo na trotoar, pešačku stazu pa na travnatu površinu, ali nije mogao da se izjasni o razlozima zbog čega je sletelo sa kolovoza.

Maloletna L.Dj.T. koja se u momentu nesreće nalazila na zadnjem sedištu, kazala je da ne može da oceni kojom brzinom se „audi“ kretao jer nije vozač, ali po njenoj proceni Stamenković jeste vozio malo brže.

“Dva – tri puta sam mu rekla da ne vozi toliko brzo i da naglo ne pretiče. Preticao je druga vozila malo grublje, čini mi se malo agresivnije“, rekla je L.Dj.T.

Ona nije mogla da potvrdi Stamenkovićeve navode, na kojima je zasnovao svoju odbranu, da mu se u kružnom toku približilo neko vozilo, za koje se uplašio da će ga udariti nakon čega je izgubio kontrolu nad “audijem“.

Takodje nije mogla da potvrdi da je Stamenkoviću pozlilo dok je bio za volanom.

„Ne sećam se gde smo se nalazili kada sam mu kazala da uspori. Kada sam videla da vozilo skreće sa trake, stavila sam glavu ispod sedišta i uhvatila se za njega, sve dok se nismo zaustavili“, kazala je L.Dj.T.

Njena drugarica I.B. koja je su momentu udesa nalazila na mestu suvozača izjavila je da jeste videla sa desne strane kolovoza jedno zatamnjeno vozilo.

Rekla je i da nije čula da je L.Dj.T. upozorila Stamenkovića da ne vozi brzo.

„Nemanja je vozio normalno, poštovao je semafore, pešačke prelaze. Čula sam ga da u jednom trenutku kaže „ne, ne“. Kada sam ga pogledala videla sam da mu se “faca” promenila od adrenalina, blo mu je muka i teško“, naglasila je I.B.

Advokat majke nastradalog dečaka Bratislav Stojanović je prigovorio njenom iskazu izrazivši sumnju u njegovu verodostojnost.

Svedokinja je, istakao je, kazala da je vozač izlazeći iz kružnog toka počeo da ubrzava, ali da se nije radilo o velikom ubrzanju.

„Materijalni dokazi i uvidjajna dokumentacija pokazuju da je brzina “audija” bila najmanje 131 kilometar na sat, da je izgubio kontrolu nad vozilom te da je usled udara i zanošenja brzinu smanjio na 90 kilometra na sat“, naglasio je Stojanović.

Sudija Gordana Petrović danas je u jednom trenutku zapretila da će isprazniti sudnicu zbog dobacivanja publike i incidentne komunikacija izmedju tužioca, advokata oštećenog i advokata odbrane.

Ročište je prekinuto zbog isteka radnog vremena suda i biće nastavljeno 14. aprila kada će na predlog tužilaštva i odbrane biti saslušani policijski službenici koji su bili na dužnosti na mestu nesreće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com