Obrazovanje

Šarčević: Uz nova ulaganja zanimljivijom nastavom do znanja

Noviteti za vrtiće i škole do 2027.

U Nišu je danas predstavljena Strategija razvoja predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja do 2027. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je planirano mnogo novina vezanih za predškolsko i osnovno obrazovanje.

 

“Ovde ceo proces zahteva promenu zakona. Mi smo 35 zakona doneli za ovaj kratak period i počeli da radimo ozbiljne obuke nastavnika”, rekao je Šarčević u Nišu.

Za predškolsko je mnogo toga novog. Sprema se kvalitetniji program za decu od 6 do 7 godina. Cilj je i da deca što ranije krenu u vrtić.

“U predškolskom se ide i na veći obuhvat dece od 3 do 6 godina i zato se radi nova infrastruktura i donet je novi plan i program koji je prošle godine pilotiran u tri ustanove.”

Time bi se podstakla rana pismenost dece.

“Novi koncept je jednosmenski celodnevni rad koji je obuhvaćen u 311 ustanova, a naredne godine 263 osnovne škole će ući u jednosmenski obogaćeni pedagoški rad.”

Iako je stara strategija do 2020. imala dobre postavke i zamisli neophodna je nova strategija koja se nadovezuje na prethodnu. Nova strategija prati trendove Evrope i sveta, kaže ministar, a sve prate velika ulaganja.

Digitalizacija se nastavlja jer je to veliki i značajan proces. Cilj reforme je da se podigne nivo kvaliteta nastave i samim tim stečenog znanja.

“Već će se od jeseni pokrenuti novi program “Digitalni svet” od prvog do četvrtog razreda. Obezbeđujemo mnogo sredstava za nastavu i učenje”, istakao je Šarčević

Učenje po ishodima i međupredmetne veze dovode do projektne nastave i takvo učenje je đacima zanimljivije. Tako naučeno gradivo duže se pamti i lakše primenjuje stečeno znanje.

Ovakav sistem mora da prati ulaganje. Ministar Šarčević kaže da kvalitetno obrazovanje treba da važi za sve, bez izuzetka. Cilj je i da se romska deca, posebno žene, uključe u sistem obrazovanja. Ono što ostaje kao otvoreno pitanje je to da li je jug Srbije spreman za sve novine koje su najavljene. Digitalizacija u školama na klimavim je nogama u područjima koja imaju slabu ili nikakvu internet konekciju. Za Niš je uvođenje dece u rano predškolsko obrazovanje – vrtiće možda i san svih roditelja jer se lista čekanja na upis u vrtiće izuzetno sporo smanjuje. Zato su ulaganja konstantna, kaže Šarčević.

“Kako će izgledati rast plata, opremanje zgrada – to će biti prikazano u toku leta kada se i računa koliko je ukupno potrebno novca za razvoj strategije.”

Foto: Ivana Marković

_________________________________________________________________________________________

Ciljevi strategije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje:

Kvalitetni programi i oblici vaspitno-obrazovnog rada

Pružanje podrške porodici u ostvarivanju vaspitne funkcije

Jačanje kompetencija stručnog kadra i pedagoške inovacije

Obezbeđivanje kontinuiteta dece i porodice u obrazovnom kontekstu

Unapređivanje sistema praćenja, vrednovanja i podrške

Ciljevi strategije za osnovno obrazovanje i vaspitanje:

Unapređivanje kvaliteta rada u ključnim oblastima

Sistem koji uvažava individualne snage pojedinaca

Osnaživanje škola da kreiraju jedinstvenu ponudu kvalitetnih programa i aktivnosti

Uspostavljanje škola kao centara obrazovanja i vaspitanja, kulturnih i sportskih aktivnosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com