ObrazovanjeVirus Korona

Šarčević: Nastava uz smanjeni broj učenika, u većem broju ustanova deliće se odeljenja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je na konferenciji za medije da će se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. nastava odvijati u školama ali uz smanjeni broj učenika. Uz sve mere koji će dati Krizni štab, moramo da podelimo odeljenja, barem u dve grupe, istakao je Šarčević.

Šarčević je rekao da prva grupa počinje nastavu od 8, pauze od po pet minuta i pauzom od 20 minuta između bloka.

“U drugom obliku radi druga grupa dece istog odeljenja i tu nastavnik završava svoje obaveze na pola. Uz detaljna uputstva to ide sutra direktorima i zaposlenima”, rekao je Šarčević.

U drugom delu dana, od 14 sati imamo starije osnovce.

“Petaci, šestaci, sedmaci će imati po pet časova u septembru, osmaci šest”, kazao je Šarčević.

Ako roditelji imaju objektivne razloge da ne puštaju decu u školu, nećemo praviti pitanje da se roditelj opredeli u toku septembra da ne dolazi na nastavu i da prati onlajn, naveo je Šarčević.

On je istakao da neće biti kabinetske nastave i nema šetanja od kabineta do kabineta, već će svi učenici biti u svojim prostorijama.

“Plan je da se od početka mnogo više govori o epidemiji”, poručio je ministar Šarčević.

Što se tiče nastave u srednjim školama, sve će zavisiti od programa. Šarčević je istakao da nije isto da li je gimanzija ili srednja stručna škola.

“Fondovi časova su dovoljno veliki. Imamo sa RTS-om i dalje ugovor. Od petog do osmog razreda nastava će biti onlajn u prepodnevnim satima, a u popodnevnim satima za srednje strulne škole. RTS planeta će biti dostupna da se svi sadržaji tamo ponovo nalaze. Roditelji će moći da pregledaju, a deca da utvrde”, dodao je Šarčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon naveo je da je pitanje maski u školama jedno od najinteresantnijih.

“Pre polaska u školu svaki roditelj treba da bude saradnik u ovoj situaciji, treba da izmeri detetu temperaturu i dete sa temperaturom ili respiratornom infekcijom ne šalje u školu. Dete čim uđe u školu mora da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Čim uđe u učionicu da opere i dezinfikuje ruke. Preporučujemo da se nosi maska neprekidno, jer je to najbezbednije. Kada dete dođe do svoje klupe, u toku samog slušanja časa, nije obavezno, može da odloži masku. Što se tiče fizičkog vaspitanja, kolektivni sportovi ne mogu da se tolerišu”, objasnio je Kon.

KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: Mlađi učenici u školskim klupama, stariji kombinovano

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com