Obrazovanje

Šarčević: Bezbednost studenata je važna koliko i obrazovanje

Važno je da se, pre svega,  za studente prve godine, nastavni proces organizuje u amfiteatrima, slušaonicama i vežbaonicama u manjim grupama u skladu sa upućenim preporukama za prevenciju širenja zarazne bolesti Kovid 19 na visokoškolskim ustanovama, dok će se studentski parlamenti aktivno uključiti u sprovođenje mera prevencije, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete tokom boravka u Nišu gde je na Elektronskom fakultetu prisustvovao otvaranju novog prostora za realizaciju projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija – coworkin zona koja je otvorena u saradnji sa Kompanijom NIS.

 

 

‚‚Nekim fakultetima će biti lakše da organizuju ‚‚živu“ nastavu, nekima je teže. Recimo, praksa na Poljoprivrednom fakultetu je na otvorenom i lakše ju je izvesti. Imamo za sve grupacije fakulteta i vrsta studija neke programe koji omogućavaju da se njihov rad prilagodi njihovim potrebama. U tome učestvuju svi rektori i dekani i svima je u interesu da se mere koje su predložene poštuju jer je bezbednost studenata isto tako važna kao i obrazovanje“ – kazao je Šarčević.

On je dodao da su svi koji su učestvovali u pripremi početka akademske godine bili vrlo obazrivi kako se ne bi dogodila situacija kao posle prvog pika kada su se svi pomalo opustili.

‚‚Preduzeli smo sve preventivne mere ako bi kojim slučajem došlo do lošeg scenarija. Svi  univerzitetski gradovi imaju mesta gde se čekaju rezultati testiranja. Posebno imaju kovid bolnice koje će biti samo za studente. To smo spremili za sve univerzitetske gradove, za Niš, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Kosovksu Mitrovicu. Održao sam sastanak i sa studentskim organizacijama i parlamentima jer su na Kriznom štabu vrlo sumnjičavi kada se radi o studentima smatrajući da su to mladi ljudi koji su skloni opuštanju. Sa studentima je napravljen dogovor da oni uvedu pojačana redarstva i da se zajedno sa upravama fakulteta brinu o svim merama koje su predložene, nošenje maski, održavanje higijene i držanje distance“ – kazao je Šarčević.

Dodao da je studenti to već rade u studentskim centrima i to se  pokazalo korisnim.

‚‚Dogovorili smo se i da od sutra sa prosvetnom inspekcijom idemo na sve fakultete i to su savetodavne posete. Želimo da se  uverimo da su svi dobro uradili svoj posao i da smo spremni za početak nastave“ – dodao je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić je dodao da su fakulteti u Nišu spremni za početak nove akademske godine u novim uslovima.

‚‚Broj studenata na fakultetima u Nišu je približno isti kao i prošle godine, nastava  će biti kombinovanog tipa u saglasnosti sa specifičnostima fakulteta Univerziteta u Nišu. Rukovodstava  fakulteta sa studentskim parlamentima naći će najbolji način da organizuju nastavu saglasno merama koje je predvidela Vlada Republike Srbije sa Kriznim štabom, ali i specifičnostima struke. Na nekim  fakultetima biće dominantna onlajn nastava, ali kada su u  pitanju laboratorijske vežbe i praktična nastava ona će biti u  prostorijama fakulteta uz poštovanje svih mera“ – kazao je rektor dr Dragan Antić.

Prema njegovim rečima na nekim fakultetima biće organizovana nastava koja je istovremeno i onlajn i uživo.

‚‚Biće studenata u sali, profesori će držati nastavu, a drugi studenti koji ne budu želeli da dođu na tu nastavu biće  uz računar na nekom drugom mestu i pratiće tu istu nastavu. Ovo je dobra varijanta za one koji mogu da dođu i da uživo čuju profesore, ali i za one koji ne mogu, ali će sami pratiti čas od kuće“ – zaključio je Antić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com