Društvo

Saradnja Univerziteta u Nišu i Unirveziteta Đao Tong iz Šangaja

Potpisivanjem multilateralnog sporazuma sa Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja, Univerzitet u Nišu je dobio još jednog kineskog partnera.

Sporazum o saradnji sa kineskim Univerzitetom, potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić i predstavnici Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, sa potpredsednicom za obrazovanje i međunarodne odnose Univerziteta Đao Ton u Šangaju Ksuemin Ksu, u utorak, 4. decembra, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu. Ovo je, pored Univerziteta u Pekingu, drugi kineski univerzitet sa kojim je Univerzitet u Nišu ima ugovor o saradnji.

Sporazum predviđa institucionalne okvire za sprovođenje međusobne akademske i naučne razmene tri srpska univerziteta sa šangajskim Univerzitetom, uz finansijsku i organizacionu podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kineskog partnera.

Razmena studenata u trajanju do jednog semestra na studijskim programima osnovnih studija iz oblasti matematike, fizike, poljoprivrede i menadžmenta, jedna je od stavki buduće saradnje, uz mogućnost njenog proširivanja i na druge akademske oblasti u budućnosti. Razmena će se sprovoditi u sklopu programa akademske mobilnosti, kojim je predviđeno i međusovno priznavanje bodova stečenih tokom boravka na partnerskim univerzitetima.

Takođe je planirano i obostrano finansiranje troškove ishrane i smeštaja studenata koji će biti na razmeni u Srbiji i Kini, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com