Društvo

Saradnja učenika OŠ “Bubanjski heroji” sa vršnjacima iz Rusije je nastavljena još jednim dokumentarnim obrazovnim filmom

Konačno se klapna zatvorila na praznik Materice, a na praznik Oci  konačno je završen, posle skoro dva meseca rada,  dokumentarni filma sa temom  ,,Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju“. Film je urađen u sklopu međunarodnog rusko-srpskog prosvetnog projekta, potpisanog između OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša i ruske škole broj 11 iz grada Šuja, Ruska federacija.

“OŠ ,,Bubanjski heroji” je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama, a ovaj film smo završili, eto i slučajnosti, i putem elektronskih medija je prikazn baš pred  dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju, što nas posebno čini ponosnim”, naglašava Đorđe Bojanić, profesor istorije u niškoj OŠ “Bubanjski heroji”. “Ovim filmom pokušali smo da spojimo prosvetu, srpske i ruske đake, studente, vojsku, crkvu, grad, nevladine organizacije, rusko-srpski humanitarni centar, kozake. Ovaj film pokušaće da razbije loše predrasude i neznanje o srpsko-ruskim odnosima i o pitanju koje sve češće čujemo ,,a kada su to nama Rusi pomogli?“, priča Bojanić i ističe da je rad na filmu blagoslovio  Episkop niški  Arsenije.

Film  ima jedanest fagmenta. Za režiju, tekst i kameru bio je zadužen profesor Đorđe Bojanić, dok je  montaža, animacija i scenografija poverena đakonu Dejanu Jovanoviću.

Film prati mnoštvo fotografija, video zapisa, animacija, a tu su i istorijske karte. U filmu, osim delova  koji su priredili učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“, uglavnom iz osmog razreda, i  učenici osnovne škole broj 11, deveti razred,  iz grada Šuja,  čućemo i  studenta Bogoslovije u Beogradu Luku Milenkovića.

“Učesnik filma je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a deo filma je snimljen i u Rusko-srpskom humanitarnom centru, gde smo razgovarali sa kodirektorom Vjačeslavom Vlasenkom”, objašnjava Đorđe Bojanić. “Obratio se i predsednik srpskog ogranka ruskog moto-kluba ,,Noćni vukovi” Saša Savić. O pomenutoj temi u filmu govori  i zamenik gradonačelnika Niša dr Miloš Banđur. Videćemo i obraćanje duhovnika oca Raše”.

Film je završen na praznik Materice, snimanjem u manastiru Sveti Roman, sa duhovnikom, ocem Vlajkom Grabežom.

“Iz Moskve obratio se i Kozak iz Kislovodska , sa Kavkaza, Oleg Fomčenko Brovkov, zamenika atamana kozačke opštine „Svetog Carevića Alekseja“ i diplomata. Kozak Oleg, je u par navrata obišao Srbiju i snimio film o Srbiji za Ruse”, kaže Bojanić koji se na kraju filma i sam obraća gledaocima.

“Nadam se da će ovaj film mnogima da razjasni događaje  koji su isprepletani obostranom ljubavlju i pomoći kroz istoriju ova dva bratska naroda.Dobro je da konačno imamo film ovog obima i ove sadržine, koji obuhvata celokupnu temu srpsko-ruskih odnosa i obostrane bratske pomoći. Film je urađen bez ikakvih finansijskih sredstava, biće dostupan svima koji žele da ga emituju bez finansijske nadoknade”, naglašava Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com