Društvo

Saradnja niške i bugarske opština radi ostvarivanja turističkih potencijala

Niška opština Palilula i bugarska opština Pridop radiće na razvijanju turističkih potencijala, istakli su njihovi predstavnici Aleksandrar Ždrale i Angel Gerov. Kroz zajedničku saradnju, dve zemlje prikazaće sva prirodna i istorijska bogatstva sa kojima raspolažu opštine Palilula i Pridop, kako bi se što veći broj turista opredelio da poseti ove lokacije.

Predsednik opštine Pridop Angel Gerov kaže da očekuje dobru saradnju koja bi trebalo da omogući da se dve opštine uporedu razvijaju i investiraju jedna u drugu.

“Mi smo pre svega Sloveni, braća i pravoslavni narodi i povezuju nas mnoge stvari što bi trebalo da iskoristimo kako bi zajednički ekonomski ojačali”, kaže Gerov.

On je dodao, da srpski turisti prilikom posete Pridopu mogu da vide jedinstvenu baziliku iz četvrog veka, rimski put ali i da prošetaju do Stare planine koja je udaljena smao sat vremena hodom.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da je cilj ovog projekta mapiranje turističkog potencijala opštine kao i što veći broj turista.

“Ono što Palilula ima da ponudi i u šta ćemo uložiti sredstva jeste spomen park „Bubanj“, Radiće se na uređenju puteva i poboljšanju infra strukture na planini Seličevica koja jednim delom pripada našoj terioriji gde ćemo pokušati da razvijemo etno selo i seoski turizam”, kaže Ždrale.

Konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev kaže da više od 300 hiljada Bugara godišnje poseti Srbiju, otprilike toliko Srba posete Bugarsku i da se kroz ovaj projekat otvaraju novi horizonti za nove, interesantne turističke tačke.

“Za mene je vaj projekat važniji zbog načina da ljudi iz ove dve zemlje uče da rade zajedno i rešavaju probleme zajedno koji su od interesa za dve države”, kaže Sugarev.

Budžet ovog projekta koji je podržala EU iznosi 300 hiljada 166 evra. Opštini Pridop je odobreno 168 hiljada 588 evra, a Paliluli 137 hiljada 577 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com