Društvo

Saradnja Niša sa dijasporom u Austriji

Gradonačelnica Niša sa saradnicima boravila je u Austriji na poziv srpske dijaspore okupljene oko Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“ u toj zemlji, piše gradski sajt.

“Posebno vam zahvaljujem što sa ovom dečicom i omladinom u čijim smo nastupima uživali, radite, okupljate ih i čuvate naš jezik i naše pismo. Neka uče srpski jezik, jer je Srbija na dobrom putu. Na putu razvoja, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta”,  rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša je posebno govorila o urađenim i planiranim kapitalnim projektima u južnim i istočnim delovima Srbije, o mogućnostima još čvršće saradnje dijaspore sa maticom. Sastala se sa Zajednicom folklornih društava, čula njihove predloge i dogovorila saradnju i dolazak dece srpskog porekla u Niš.

„U Srbiji se radi i stvaraju uslovi da se uskoro vratite, jer ste nam svi potrebni. Stvaraju se novi, kvalitetni uslovi života, ne samo u gradovima, već i u selima, otvaraju nove fabrike i nova radna mesta. Podižu se zasadi vinograda i nove plantaže, klinički centri, ali i savremeni auto-putevi i putevi koji će vam omogućiti da nas češće posećujete, da se vratite i da u svojim kućama i prelepim okućnicama, koje ste generacijama gradili, uživate u lepotama Srbije. Vratite se i budite svoji na svome“, poručila je Sotirovski.

Ona se sastala sa ambasadorom Nebojšom Rodićem u Ambasadi Republike Srbije u Beču i dala intervju za časopis „Zavičaj“ koji se distribuira našoj dijaspori širom Austrije.

Dušica Davidović je na radnom sastanku posebno istakla značaj programa države za kupovinu kuća na seoskom području za bračne parove i subvencije za poljoprivrednike, jer su se za te programe interesovali oni koji žele da se vrate u Srbiju.

Tri najuspešnija studenta Univerziteta u Beču su deca iz Srbije, spremni smo da kao Grad  pomognemo Srpskom kulturnom centru u Beču kroz razmenu programa očuvanja srpskog jezika, kulture i tradicije, istakla je Marija Ranđelović.

Gradonačelnica Niša je predstavniku domaćina Saši Božinoviću uručila prigodne poklone sa proizvodima niškog kraja i simbol Grada Niša, monogram Konstantina Velikog, utemeljivača hrišćanstva, rođenog u Nišu.

U Austriji živi oko 340.000 naših iseljenika i smatra se da je svaki osmi stanovnik Beča Srbin sa prostora bivše SFRJ.

Hvala vam što čuvate i negujete tradicionalne vrednosti srpskog naroda u dijaspori, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obraćajući se skupu od oko 500 naših ljudi koji žive u Beču, Lincu i Solenau u Srpskom kulturnom centru „Stevan Mokranjac“ u Beču.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com