Društvo

Saopštenje OJT Aleksinac povodom događaja u fabrici „Magna“

U vezi događaja koji su se desili dana 17. januara oko 17 časova i dana 19. januara ove godine oko 01 časova u firmi „Magna seating“ koja se nalazi na adresi u Aleksincu, ul. Kralja Aleksandra Karađorđevića br. 8, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu daje sledeće saopštenje, koje mi prenosimo u celosti.

Od momenta prijave navedenog događaja Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je preduzelo radnje i mere iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja uzroka tegoba i pogoršanja zdravstvenog stanja zaposlenih kod navedenog poslodavca, koji su se javili radi ukazivanja medicinske pomoći službi Hitne pomoći i Opštoj bolnici u Aleksincu a nakon toga sledstveno njihovom zdravstvenom stanju i Odeljenju toksikologije Kliničkog centra Niš i otkrivanja i utvrđivanja propusta i eventualne odgovornosti lica u vezi sa trovanjem zaposlenih, te se po obaveštavanju i pozivanju od načelnika PS Aleksinac dana 17.01.2024. godine u 21,05 časova da je došlo do trovanja zaposlenih koji su radili navedenog dana u popodnevnoj smeni odmah izašlo na lice mesta od strane V.F. Glavnog javnog tužioca, koji je u saradnji sa policijskim službenicima Policijske stanice Aleksinac i Policijske uprave Niš, kao i pripadnicima Uprave za vanredne situacije Niš naložio obezbeđivanje lica mesta, jer je postojala sumnja da nije bezbedno vršiti uviđaj unutar prostorija navedene firme, pošto nije poznato da li je vazduh kontaminiran.

Tužilaštvo je naložilo da se obaveste predstavnici firme „Prvi maj“ iz Niša i da im se naloži da dana 18.01.2024. godine u unutrašnjosti firme izvrše potrebna merenja radi utvrđivanja prisutnosti otrovnih materija u vazduhu u unutrašnjosti firme i naloženo je obaveštavanje sanitarne i veterinarske inspekcije kako bi isti izašli na lice mesta i utvrdili sanitarne i veterinarske uslove nabavljanja, čuvanja i pripremanja hrane za zaposlene, kako bi se otklonila sumnja da do trovanja zaposlenih nije došlo od hrane, obzirom da navedena firma poseduje kantinu, a odmah su uključene i Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Pored toga je redovno naloženo uzimanje izjava od relevantnih aktera događaja na sve okolnosti koje su prethodile i koje su vezane za trovanje zaposlenih.

Naloženo je i uzimanje uzoraka krvi od zaposlenih koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu kao i od nekoliko zaposlenih koji su hospitalizovani sa težim simptomima u Opštoj bolnici Aleksinac radi potvrđivanja prisustva toksina u krvi. Naložen je i nastavak uviđaja kada se za to stvore bezbednosni uslovi. Ovlašćena službena lica Prvog maja iz Niša su dana 18.01.2024.godine u prepodnevnim časovima obavili merenja i ispitivanja vazduha unutrašnjosti proizvodne hale firme, te nisu utvrdili prisustvo otrovnih isparenja, s tim da je navedenog dana od strane Tužilaštva takođe naložen vanredni inspekcijski nadzor Inspekcije rada Nišavskog upravnog okruga i Uprave za vanredne situacije kako bi isti u okviru svoje nadležnosti eventualno utvrdili propuste u postupanju nekog lica koje bi bilo u uzročno posledičnoj vezi sa posledicama koje su nastupile kod zaposlenih u radnom procesu – procesu proizvodnje.

Obzirom da je na licu mesta završen uviđaj u toku dana, Tužilaštvo i Policija su napustili lice mesta, a negde oko 02,00 časova dana 19.01.2024. godine Tužilaštvo je ponovo obavešteno da se radnici treće smene iste fabrike koja je započela sa radom 18.01.2024. godine u 22,00 časova javljaju sa istim ili sličnim simptomima kao i prvog dana.

Dana 20.01.2024. godine od strane tužilaštva i Policije ponovo se izašlo na lice mesta uz angažovanje i prisustvo Instituta za javno zdravlje Novi Sad – Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čija tročlana komisija je ponovo izvršila potrebna merenja i uzimanje uzoraka za analizu i utvrđivanje uzroka i posledica koje su nastupile, gde su ponovo u rad uključene i nadležne Inspekcija rada kao i Uprava za vanredne situacije, dok se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu, s tim da je komisija zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika imajući u vidu rezultate dobijene od uzorkovanja od 20.01.2024. godine danas 24.01.2024. godine ponovo izašla na lice mesta u prisustvu Tužilaštva i Policije kako bi izvršila dodatna uzorkovanja.

U slučaju novih saznanja koja će proisteći iz postupka sprovedenih dokaznih radnji od strane Tužilaštva, Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost, vodeći računa o tome da ti podaci ne ugroze istražni postupak, piše u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje smo preneli u celosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com