Društvo

Saopštenje KC NIŠ: Pacijent koji je skliznuo sa postelje odmah zbrinut po proceduri

Posle pojavljivanja uznemirijućih fotografija pacijenta koji leži na podu poluntenzivne nege novog niškog Kliničkog centra na pojedinim društvenim mrežama, saopštenjem za javnost oglasila se i uprava Kliničkog centra.

U ovom saopštenju se kaže:

Dežurno medicinsko osoblje Klinike za kardiovaskularne bolesti je, odmah nakon zbrinjavanja ležećeg pacijenta, koji je juče, 14.07.2018. godine, oko 16 časova skliznuo s kreveta koji se nalazi u poluintenzivnoj nezi Klinike, neželjeni događaj, kao što to procedura nalaže, odmah prijavilo rukovodstvu Klinike i nadležnima u Upravi KC Niš.

Istog momenta, što se može utvrditi i uvidom u sačinjenu službenu belešku, od strane generalnog direktora KC Niš, NALOŽEN JE HITNI UNUTRAŠNjI STRUČNI NADZOR rada dežurnih medicinskih sestara i tehničara u odeljenju poluintenzivne nege Klinike za kardiovaskularne bolesti, kako bi se objektivno utvrdile sve okolnosti ovog neželjnog događaja.

Nakon četvoročasovnog postupka, koji je sproveden istog dana, od 17:00 do 21:00 sat, pribavljene su usmene i pismene izjave od strane dežurnih medicinskih sestara navedenog odeljenja, nakon čega je utvrđeno da je o neželjenom događaju, dežurna medicinska sestra istog trenutka obavestila dežurnog lekara, specijalistu kardiologa i Službu obezbeđenja KC Niš i sve evidentirala u Svesku neželjenih događaja, koja po Zakonu mora postojati u svakom zdravstvenom centru.

Prema dobijenim informacijama koje su potkrepljene i pisanim izveštajima, toga dana, kada se incident dogodio, pacijent je bio vidno uznemiren u postelji i nije se obazirao na molbe dežurne medicinske sestre da se umiri, kako ne bi ispao iz bolesničke postelje, što se kasnije nažalost i dogodilo.

Dežurna medicinska sestra se, u trenutku nemilog događaja, već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma.

Nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, koji je pomerila na bezbednu udaljenost (što se može videti i na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama), dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem, postavila u bočni položaj kako procedure nalažu (što se takođe može videti na fotografijama) i otišla da obavesti dežurnog lekara i Službu obezbeđenja kako bi joj pomogli pri podizanju i vraćanju pacijenta u bolničku postelju.

Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut po svim naloženim propisima. Pored toga, a kako procedura u takvim situacijama predviđa, pacijent je dodatno pregledan i od strane lekara drugih specijalnosti, te je nakon urađene i neophodne dijagnostike na CT skeneru, utvrđeno da nije pretrpeo povrede prilikom pada.

Sprovođenju hitnog unutrašnjeg stručnog nadzora prisustvovali su zamenik generalnog direktora KC Niš, glavna medicinska sestra KC Niš i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti, a ukoliko budu utvrđeni propusti u radu i lečenju pacijenta, protiv svih odgovornih će biti preduzete, Zakonom i normativnim aktima Ustanove, predviđene disciplinske mere.

UPRAVA KC NIŠ

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com