Ekonomija

Saopštenje JKP “Tržnica” povodom nabavke softvera za računovodstvo

JKP “Tržnica” oglasila se saopštenjem za javnost, povodom nabavke softvera za računovodstvo.

“Sastavni deo Programa poslovanja JKP “Tržnica“ – Niš je Plan nabavki za 2018. godinu. Program poslovanja usvojen je od strane nadležnog organa.

U delu Programa poslovanja na strani 83, nalazi se NABAVKA OPREME – DOBARA, a pod tačkom 2.9. predviđena je pozicija „softveri za proširenje informacionog sistema“ na iznos od 850.000,00 dinara.

Prilog 1: izvod iz Plana nabavke za 2018.god. JKP“Tržnica“ Niš;

U sprovođenju Plana nabavke, Služba javnih nabavki je pre pokretanja postupka javne nabavke predmetnih dobara, istražila tržište, i zaključila da predviđena sredstva za ovu namenu su iznad iznosa koji je potreban za kupovinu softvera. U konsultacijama sa Informativno poslovnim centrom, došli smo do zaključka da za konkretnu nabavku nije potrebno sprovoditi postupak javne nabavke iz razloga što je vrednost nabavke ispod minimalnog limita po članu 39. Zakona o javnim nabavkama.

Prilog 2: odgovor konsultantske kuće IPC;

Nabavka softvera izvršena je po članu 39. stav 2, (Na nabavke čija procenjena vrednost nije veća od 500.000,00 dinara, a ni ukupna procenjena vrednost istovrsnih nabavki na godišnjem nivou nije veća od 500.000,000 dinara, naručioci nisu obavezni da primenjuju odredbe zakona).

Očito je da je preduzeće u svemu postupilo saglasno zakonu, a štiteći poslovne interese.

Za konkretnu nabavku, JKP “Tržnica“ – Niš je bila dužna da spreči postojanje sukoba interesa, obezbedi konkurenciju i da ugovorena cena ne bude veća od uporedivo tržišne cene, a saglasno čl. 29 ZJN.

Postojanje sukoba interesa je regulisano članom 29. (sukob interesa u smislu ovog zakona postoji , kada odnos predstavnika naručioca i ponuđača može uticati na nepristrasnost naručioca pri donošenju odluke u postupku javne nabavke: 1. ako predstavnik naručioca ili sa njim povezano lice učestvuje u upravljanju ponuđača; 2. ako predstavnik naručioca i sa njim povezano lice poseduje više od 1% udela, odnosno akcije ponuđača; 3. ako je predstavnik naručioca ili sa njim povezano lice zaposleno ili radno angažovano kod ponuđača ili sa njime poslovno povezano)”

Celo saopštenje možete pogledati na sajtu JKP “Tržnica”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com