Društvo

Saobraćajni poligon u školi “Njegoš” čeka još samo semafore

Školski saobraćajni poligon sa svom neophodnom signalizacijom uskoro će moći da koriste učenici ove, ali i svih ostalih škola u gradu, saznajemo od direktora škole Bojana Krstića. Škola “Njegoš” je i ranijih godina imala u svom dvorištu saobraćajni poligon, ali je on sada obnovljen u skladu sa novim saobraćajnim propisima i novinama u gradskom saobraćaju kao što su kružni tokovi, pa će osnovci moći na vreme da nauče sve o saobraćaju kako bi na ulicama bili još bezbedniji.

Ideja o renoviranju poligona rodila se 2017. godine, gradski većnici su je odobrili, a za njegovu rekonstrukciju koja je počela ove godine i sada se privodi kraju izdvojeno je 5 miliona dinara. Inače, poligon potiče još iz perioda SFRJ, a na njemu su se održavala gradska, okružna i državna takmičenja u poznavanju saobraćaja iz tehničkog obrazovanja.

“Podigli smo stare ivičnjake i stari asfalt, stavili smo potpuno novu stazu koja je  uz to i povećana, a simulira stvarne situacije u saobraćaju sa kojima se deca sreću kada izađu iz dvoriša škole”, kaže direktor OŠ “Njegoš” Bojan Krstić. “Tu su raskrsnice, pešački prelazi, kružni tokovi. Ostalo je još  samo da nam JKP “Parking servis” koji nam pomaže oko uređenja poligona, donese saobraćajne znake koje ćemo postaviti kao i dva semafora za  koja već postoji ugrađen elektrovod. Nakon toga poligon će biti spremljen za učenike”.

Direktor Krstić dodaje da su deca sve izloženija novim izazovima u saobraćaju.

“Oni su učesnici saobraćaja i kao pešaci i kao biciklisti, al i dok voze trotinete i rolere. Uče dosta o saobraćaju na časovima, ali sada na praktičan način mogu da uče prikazom stvarnih situacija u saobraćaju. Kada se sreću sa stvarnim situacijama mogu da vide i gde greše i kako da postupe pravilno”, dodaje direktor Krstić.

Škola ima u planu i da obnovi takmičenje iz saobraćaja na državnom nivou, a Niš postane domaćin republičkog takmičenja u poznavanju saobraćaja.

“Deca dolaze u školu iz svih krajeva grada, prelaze velike saobraćajnice i  izložena su mnogim izazovima. Za sada nije bilo nikakvih problema, ali je ovo mogućnost da  u potpunosti ovladaju preprekama u saobraćaju, brzinom kretanja, stranom kretanja, a sada su  za njih pravi izazov i kružni tokovi u kojima se ponekad ne snađu ni iskusni vozači, a da ne govorimo o deci koja voze bicikle. Osim toga ovde mogu da nauče sva pravila pomašanja na kolovozu kao i na biciklističkoj stazi”, ističe Krstić.

Poligon će, kada bude završen, moći da koriste i učenici ostalih škola u gradu u okviru časova tehničkog obrazovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com