Društvo

Saniranje ravnih krovova od Nove godine

Nišlije najviše problema imaju sa ravnim krovovima koji prokišnjavaju, ali i sa bukom koja potiče od ugostiteljskih objekata koji se nalaze u njihovim zgradama, zaključak je sastanka građana sa inspekcijskim službama u Nišavskom upravnom okrugu, a u okviru akcije Otvorena vrata koju je inicirala načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Ona je sa žaljenjem konstatovala da joj je teško što i sada vidi ista lica nekih ljudi koje je videla i na sastanku u junu, a to znači da za ovih pet do šest meseci nisu uspeli da reše probleme zbog kojih dolaze.

„Sada smo proširili akciju pa su nam tu i komunalna policija i komunalne inspekcije iz svih gradskih opština. To je bila potreba na osnovu problema građana jer se oni tiču, u prvom redu, gradskih inspektora, gde počinju, a završavaju se na republičkom nivou“, kazala je Dragana Sotirovski.

Osim krovova koji prokišnjavaju Nišlije muče i ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama, a koji svojim radom remete kućni red. Na prvom mestu je buka koja se čuje iz ovih objekata.

„Konkretni problem koji imam je prokišnjavanje ravnog krova, a situcija je posebno teška kada su jake zime i kada padne sneg. Voda koja se nakupi na krovu ne može da ode kroz oluke koji se zalede, tako da ostaje na krovu, a onda se probije do mog stana, ali kroz dimnjake i do stanova na nižim spratovima“, kaže Dimitrije Stefanović. On se pita i zašto građevinska inspekcija, koja je donela rešenje, na dozvoljava izvršenje tog rešenja.

Obraćao se i upravniku zgrade i građevisnkoj inspekiciji da se donese rešenje i da se sanira kriv, ali od juna meseca po tom pitanju nije učinjeno ništa.

„Kada se radi o problemu ravnih krovava i njihove sanicije, mnoge stvari još u zakonu nisu regulisane, počev od činjenice da jedinica lokalne samouprave mora da odredi izvođača radova, ali građevinska inspekcija nije nadležna niti ovlašćena za samo izvršenje “, kaže Marina Živković Petrović, šef građevinske inspekcije. „Drugo, radi se o velikom novcu koji je potreban za sanaciju ravnih krovova, a u ovim zgradama je uglavnom starije stanovništvo koje ne može da sakupi toliko para i da udovolji ponuđačima“.

Marina Živković Petrović dodaje da postoji samo jedini način da se problemi građana sa prokišnjavanjem ravnih krovava reše.

„U ovom slučaju moramo da sačekamo novu godinu, da krenemo sa odobrenjem sredstava koja će da budu potrebna za plaćanje Niš stanu, firmi koja će najverovatnije da omogući građanima da troškove isplete na rate, a koja se, inače i brine o zgradama. U tom slučaju loklana samouprava će platiti izvođaču ceo iznos, a nakon toga će od građana sukcesivno preko rata da dobijamo povratna sredstva. Sada i da hoćemo da im pomognemo, ne možemo. Doneli smo sva rešenja, završili upravne postupke, ali bez krajnjeg rezultata jer ne možemo da realizujemo ta rešenja“, zaključuje Marina Živulović Petrović.

Građani se sve češće žale i na buku iz ugostiteljskih objekata koji se nalaze u zgradi gde žive ili u neposrednoj blizini.

„Očekujemo da grad Niš u 2019.godini donese normative, odnosno pravilnike, kojima će detaljnije obraditi regulaciju ugostiteljskih sadržaja. Ti objekti moraju precizno,po brojevima zgrada u ulicama, da se popišu i definišu po sistemu koje vrste objekata mugu tu da se nalaze, kako će raditi, kojom vrstom delatnosti će se baviti i koje će biti njihovo radno vreme. Potrebno je i da se grad i sve opštine uključe u uređenje svoje sredine. Zakonodavac ne može to da reši sam i potrebmo je da se u rešavanje ovog problema uključi i lokalna samouprava“, istakla je Dragica Pavlović, načelnik republičke turističke inspekcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com