Kultura

„San o zavičaju“, komad koji je baziran na pesmama Šabana Šaulića, premijerno u Nišu

„San o zavičaju” (neviđeno folk snoviđenje) koji je zapravo podnaslov drame „Svrati reče čovek” Ivana Velisavljevića, premijerno će u režiji nagrađivanog Milana Neškovića biti izvedena u subotu uveče, 11. marta od 20 sati na Maloj sceni Narodnog pozorišta Nišu, koje obeležava 136 godina postojanja.

 

„Ovo je savremena dramska priča o životu u Srbiji, odlasku u svet i povratku u zavičaj. O odumiranju života izvan gradova i dezorijentaciji koja ih prati“, ističu autori.

Priča se odvija kroz tri dana u seoskoj kafani. U njoj je ekipa kojoj je idol Šaban Šaulić.

Milan Nešković, reditelj

„Radi se o komadu koji je napisan po motivima pesama Šabana Šaulića, ali nema direktne veze sa preminulim pevačima, već sa likovima iz njegovih pesama. Otkrio sam jednu specifičnost, a to je da je on redak narodni pevač koji ima dramsku strukturu u svojim pesmama i koji nam uvek priča priču. Od autora su to mogli Đorđe Balašević, Duda Buržujka, a od narodnjaka niko“, kazao je Nešković.

On je dodao da ga je ovom komadu privukla poetičnost samog komada, koji je zapravo komentar srpskog društva, koje je u problemu, alkoholizmu, narkomaniji i vodi ka jednom mraku i pesimizmu. Ipak, ekipa niškog teatra je uspela da napravi jednu optimističnu priču, koja ne ostavlja nikakav gorak ukus u ustima, a bavi se svim problemima o kojima je pisac pisao.

„Ta poetičnost, u sklopu sa optimizmom čini da radnosni izađemo, ali opet ispunjeni, iz pozorišta posle svakog izvođena“, poručio je reditelj.

Svi likovi „Sna o zavičaju” su oni pored kojih bismo, kako ističe autorska ekipa, prošli na ulici trudeći se da ih ne očešemo ramenom. I oni nemaju nikakav problem sa tim. Čak, za razliku od Konstantina Vitasa, ni svest o tome. Onaj od njih, Konstantin, koji je najdalje stigao, do Itake u Americi i odatle nazad u svoju Itaku, vratio se bez uzbudljivih priča o nimfama, kiklopima i čudovištima, vratio se u zavičaj noseći sa sobom san o tom zavičaju. Od Itake do Itake, u potrazi za identitetom, poreklom i smislom. Ovi ostali, koji se nisu iz svog sela makli, i bez čitanja Homera znaju da put iz Itake vodi nazad u Itaku, i da krug počinje tamo gde se i zatvara.

Marko Radojević, glumac

„Konstantin se vodi kao glavni lik, ali pored njega se dešava cela radnja. On je samo učesnik svega toga. Povratnik iz Amerike koji se vraća u svoje rodno selo. Da li je uspeo, da li je zadovoljan? Otišao je za boljim sutra, a dočekalo ga je bolje juče. On je lik koji trpi sva dešavanja i ta gradacija nije bila laka. Nadam se da smo svi zajedno uspeli u tome“, kazao je glumac Marko Radojević.

Konstantina Kola Vitasa tumači Marko Radojević, a lik Katarine glumi Maja Vukojević Cvetković. U glumačkoj ekipi su i Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović.

Dramaturg je Jelena Mijović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Andreja Kulešević.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com