Kultura

SAN LETNJE NOĆI u Oficirskom domu

Od 13. aprila u Oficirskom domu biće otvorena za posetioce ambijentalna izložba slika „San letnje noći“ Vesne Knežević.

Vesna Knežević (Beograd, 1959) je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Zaposlena je na istom Fakultetu od 1997. godine, sada u zvanju redovnog profesora. Samostalno izlagala pedesetak puta u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore. Učestvovala na više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Rusija, Meksiko, Italija, Poljska, Austrija, Grčka, Argentina…). Dobitnica je 11 nagrada među kojima su: nagrada za slikarstvo na Jesenjem salonu u Beogradu (2011), „Zlatna paleta ULUS-a“ (2002), nagrada za crtež na 18. Memorijalu Nadežde Petrović (1994)…

Foto: GSLU

Od sredine osamdesetih godina, kada se nakon diplomiranja pojavila na našoj likovnoj sceni, Vesna Knežević razvija individualni opus na prilično dosledan način bez drasničnih mena i naglih preokreta. Sledići liniju kontinuiteta svog opusa koji je izgrađen na afirmaciji energije neophodne za pozitivan doživljaj sveta, umetnica se koncentriše na predstave koje favorizuju prihološku i emocionalnu odbranu lepše i vedrije strane života, tako da tematsku potku njenog slikarstva čine osećanja nežnosti, prisnosti i ljubavi što je likovno sublimirano kroz motiv poljubca. Poljubac je lajt motiv njenog slikarstva – lični i prepoznatljivi umetnički kredo.

Sam likovni izraz Vesne Knežević je ekspresivno- gestualan, izrazito kolorističan. Njena paleta počiva na blistavim jakim bojama, smelim i žestokim kolorističkim odnosima . Ona slika bojom širokim i slobodnim potezima i crta bojom konturno definišući površinski tretiranu, dvodimenzionalnu formu svojih likova.

Poslednjih godina Vesna Knežević se posebno bavi pitanjem preispitivanja ontološkog statusa slike kao medija. Tako je svoju prvu samostalnu izložbu u Nišu, osmislila kao ambijentalnu postavku pod nazivom „San letnje noći“. Monumentalna platna i slikane rolne stvaraju govoto pozorišni ambijent, raskošni poliptih koji svali ljubav i poput lavirinta simulira stanje između sna i jave, baš kao i istoimeni Šekspirov komad.

Svojom umetnošću Vesna Knežević diže glas protiv zla današnjice oličenim u egzistencijalnoj teskobi i strahu čoveka kao pojedinca, angažujući čula da se probude i zalažući se za autentično humano postojanje.

Foto: GSLU

Izložba će trajati do 7. maja
Radno vreme galerije od 12 do 17 sati
Kustos izložbe Milica Todorović
Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button