DruštvoObrazovanje

Šampionka (24) iz Niša medalje i pehare zamenila desetkama u indeksu

Romina Herodek (24) iz Niša dokaz je da uspešni sportisti mogu biti veoma uspešni i u nauci. Ona je medalje i pehare na državnim i međunarodnim takmičenjima, zamenila desetkama na Fakultetu sporta i fizičkog faspitanja.

Ova mlada Nišlijka nedavno je dobila nagradu Grada Niša kao najbolji student na svom fakultetu sa prosekom 10, a ima šanse da osvoji još neku nagradu jer je ove jeseni upisala doktorske studije. Romina je u svet sporta ušla sa svega četiri godine i tokom skoro 20 godina duge sportske karijere bila je višestruka državna prvakinja u gimnastici i šou densu, a jednom joj je pripala zlatna medalja na državnom prvenstvu u aerobnoj gimnastici.

Foto: Aleksandar Živaljević, fotografski studio Girafon

Osim u pomenutim sportovima takmičila se i u plivanju i atletici, a oprobala u skijanjanju, jahanju, klizanju odbojci i paraglajdingu. Svojim najvećim uspehom smatra plasman na dva svetska prvenstva u šou densu.

Foto: Aleksandar Živaljević, fotografski studio Girafon

„Plesom sam počela da se bavim kada sam završila karijeru u sportskoj gimnastici i pokazalo se da je to bila dobra odluka jer sam i na plesnim takmičenjima pobeđivala. Ples je sjajan izbor za sve devojke, naravno potrebno je da se opredele za rad u dobro organizovanom klubu. Ples i muzika čine ljude srećnijim, više nego neke druge sportske, zabavne ili rekreativne aktivnosti. Šou dens za razliku od ostalih modernih plesova obavezno ima temu i čitavu priču. Ima elemenata gimnastike i baleta i zahteva izuzetnu formu“, kazala je Romina.

Šampionka iz Niša sada je prvenstveno posvećena doktorskim studijama. Sportom se bavi, ali u okviru fakultetskih obaveza.

„Još malo pa ću imati 25 godina, a za esteske sportove je to dosta kasno. Estetski sportovi nisu poput tenisa koji možete da se bavite mnogo duže, oni zahtevaju drugačije treninge.Dok sam se aktivno bavila sportom imala sam zaista puno treninga. Uglavnom šest dana nedeljno, po dva, tri treninga dnevno. U jednom periodu imala sam istovremeno treninge gimnastike, plesa, a i treninge u školi sa školskim gimnastičkim timom“, rekla je Romina.

Mlada Nišlijka savetuje roditeljima da ne kreću prerano da vode svoje mališane na treninge, ali svima preporučuje rekreaciju i neku fizičku aktivnosti.

Foto: Aleksandar Živaljević, fotografski studio Girafon

„Sa dve ili tri godine deca su po mom mišljenju još premala za treninge, ali mogu da idu u školice sporta. Sa treninzima gimnastike može da se krene sa četiri, četiri i po godine, a za rekreativno bavljenje tim sportom može sa sedam, osam godina. Kasnije, sa 10 ili 11 godina deca može da se opredele za ekipni sport poput rukometa, košarke ili odbojke“, izjavila je Romina.

Mlada Nišlijka ljubav prema sportu nasledila je od majke Katarine, rukometašice i oca Tibora, vaterpoliste i vaterpolo trenera.

„Majka je svojevremeno bila prvotimka rukometnog kluba DIN, odnosno sadašnje Naise, a otac je vaterpolista i u Niš je došao iz Vojvodine. Kada ga je italijanski klub Lacio angažovao da igra za njih, preselili su se u Rim gde sam se i ja rodila. Otuda i moje ime, po glavnom gradu Italije“, objasnila je Romina.

Ona je kazala da joj je želja da po završetku studija nastavi da radi kao predavač na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, a verovatno će se baviti i trenerskim poslom, jer se u tome oprobala i videla da joj dobro ide.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com