Moja pričaSport

Šampion Srbije u šahu je Nišlija. Sa deset godina Vuk Ćirković na pobedničkom postolju

Nakon što je kao osmogodišnji dečak Vuk Ćirkiović postao vice prvak države u šahu i prvak Centralne Srbije, ovaj mladi Nišlija nastavlja da niže uspehe.  On je prema rečima njegovog oca Nikole Ćirkovića, ove godine ostvario još veće uspehe. Na kadetskom festivalu šahovskog saveza Srbije, koji je održan u Novom Sadu, Vuk se popeo na pobedničko postolje i tako sa samo deset godina postao šampion Srbije u grupi dečaka do 12 godina.

Na prvom turniru festivala u disciplini ubrzanog šaha, Vuk je zauzeo prvo mesto, da bi u nastavku i na glavnom takmičenju u standardnom šahu, posle višednevnog nadmetanja sa najboljim kadetima Srbije, završio na pobedničkom postolju i postao šampion Srbije, i to kao mlađi u grupi dečaka do 12 godina. Ovo je veliki uspeh, kako za samog Vuka,tako i za grad Niš, koji je posle dugog niza godina, konačno dobio šahovskog prvaka Srbije.

“Vuk se ovim uspehom direktno plasirao na Evropsko kadetsko prvenstvo,koje se održava krajem godine u Turskoj, kao i na svetsko prvenstvo u Gruziji septembra meseca”, kazao je Ćirković Niškim Vestima.

Uspeh je utoliko veći s obzirom da je dve nedelje pre ovog turnira Vuk osvojio prvo mesto na školskom državnom takmičenju u šahu za četvrti razred koje se održalo u Staroj pazovi.

Inače, za sada je ovo kruna mnogih Vukovih uspeha koje je ostvario tokom šest godina aktivnog bavljenja šahom.

Vuk je i dvostruki prvak Centralne Srbije u kategoriji do 8 i 10 godina, vice prvak Srbije do 8 godina, prvak Srbije u brzopoteznom šahu do 10 godina, prvak Srbije do 10 godina u problemskom šahu, višestruki balkanski prvak do 8 i deset godina u ubrzanom šahu, itd.

Foto: privatna arhiva

Sa mnogobrojnih turnira širom Srbije i zemalja iz okruženja svoju kolekciju je obogatio sa preko 70 pehara i dvesta medalja.

Foto: privatna arhiva

Vuk je od svoje 5 godine član šahovske sekcije Dečijeg Kulturnog Centra u Nišu i šahovskog kluba ŠKGN NAIS, koji vodi poznati niški Fide majstor Dragan Živić i koji je njegov talenat usmerio na pravi put na kome sada Vuk korača krupnim koracima pod mentorstvom trenera Inter majstora Zorana Petronijevića.

_____________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com