Zdravlje

Samopregledom do zdravih dojki

Ceo oktobar je posvećen raku dojke jer je to evropski mesec protiv ove bolesti koja poprima epidemiološke razmere i to je dovoljan razlog da se stručnjaci više bave preventivnim merama kojima je bila posvećena i tribina održana u organizaciji Saveta za zdravlje grada Niša.

Tribina je namenjena, pre svega, zdravim ženama kako bi ih stručnjaci podsetili na to da je život, mada nema mašnicu, najveći poklon koji smo dobili i svaka žena treba da se potrudi da zaštiti svoje zdravlje. O tome kako to da učine govorila je profesor dr Slađana Filipović, onkolog.

 

Dr Slađana Filipović, onkolog

“Svaka žena mora da brine o svom zdravlju, a to podrazumeva da vodi zdrav način života”, kaže dr Slađana Filipović. “To znači da svaka žena mora da vodi računa o tome da ne bude gojazna, da ima svakodnevnu fizičku aktivnost koja se svodi na najmanje 20 minuta brzog hoda dnevno, da budu umerene u jelu i piću, ali da jedu sve, od mesa do, najviše, voća i povrća i da to bude kvalitetno. Jednostavnije rečeno da se ima mera u svemu”, ističe dr Slađana Filipović.

Ona dodaje da Srbija ima već godinama unazad nacionalno organizovani skrining za rak dojke, ali odaziv još nije onakav kakav bi trebao da bude.

“Zbog toga molim sve žene da se odazovu na poziv zdravstva Srbije i jednom u dve godine načine skrining mamografiju. Time čuvaju svoj život i zdrave svoje dojke. Tim pregledom će se uveriti da su im dojke zdrave, a u slučaju da ima bilo kakvih znakova koji nam se ne sviđaju , vrlo brzo će to biti definisano, sprovedeno sve što je potrebno, a one će sačuvati život”, naglašaba Filipovićka.

Prema njenim rečima, zemlje koje su mnogo pre Srbije uvele skrining za rak dojke za 30 godina organizovanog nacionalnog skrininga, smanjile su smrtnost od ovr bolesti za više od 30 do 40 odsto.

“To je toliko važno da zaista apelujem da se žene odazovu na skrining jer je puno uloženo i u opemu i u kadar, tako da je velika šteta da one ne iskoriste tu šansu”, dodaje Filiopvić.

Profesor dr Slađana Filipović naglašava da za žene mlađe od 50 godina mamografija nije najpogodinija metoda za proveru zdravlja dojke, ali se zato svim ženama koje su mlađe, pa i onim u poznijim godinama, preporučuje samopregled dojke.

“Svi lekari su spremni da sarađuju sa ženama kako bi one ovladale tehnikom samopregleda”, dodaje dr Slađana Filipović.

Foto: medconf.ch

“Važno je da svaka žena zna da je, ako je mlađa i još ima cikluse, najbolji dan za samopregled dojki osmi dan do deseti dan posle prvog dana ciklusa, a ako je u menopauzi, žena može da izabere bilo koji dan u mesecu i tog dana stalno samopregledala sebe. Tako će najbolje upoznati svoje dojke, a čim primeti da se nešto dešava i da nije kao ranije, ne bi trebalo sama sebi da daje dijagnoze, ali je potrebno da se javi lekaru. Mlade devojke i žene do 50 godine, morale bi bar svake druge godine da se jave lekaru koji je specijalista u ovoj oblasti, kako bi se uradio klinički pregled dojke. Kod najmlađih osoba, pre tridesete godine, a nažalost ima slučajeva raka dojke i pre tridesete, pa čak i pre dvadesete godine, potrebno je da se uradi magnetna rezonanca dojke koja je senzitivnija i pogodnija za mlađe osobe”, poručuje dr Slađana Filipović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com