Društvo

Samo u ovoj godini u porodičnom nasilju ubijeno je 30 žena u Srbiji

Svaki vid nasilja nad ženama je nedopustiv i neće biti tolerisan, a Sigurna kuća je uvek tu da pruži pomoć i podršku onima kojima je potrebna, smažma je poruka koja je poslata sa tribine “Ono što ne znaš o meni “ koja je održana u Nišu i kojom je počelo obeležavanje Međunarodne nedelje borbe protiv nasilja nad ženama.

U ime organizatora tribine, Sigurne kuće u Nišu, građanima se obratila direktorka ove ustanove Sonja Šćekić, koja je otvorila tribinu najavivši pesmu i spot „Beleg na duši“. Nakon toga, govorile su književnice Milica Radulović, predsednica žirija, kao i članice žirija Milica Doknić i Marija Gojković iz Beograda koje su izabrale najbolje radove pristigle na konkurs koji je ovim povodom Sigurna kuća raspisala. Međunarodna nedelja borbe protiv nasilja nad ženama trajaće do 10.decembra.

“Na stotine žena trpi nasilje u porodici nesvesne da njihov problem nije nerešiv. Žene ne žele da budu žrtve , posebno ne žele da budu žrtve u svojoj porodici, kući , gde treba da se osećaju najsigurnije, najtoplije, najbezbednije i najvoljenije”, kazala je Sonja Šćekić otvarajući tribinu.

Ona je dodala da u Srbiji svaka druga žena doživela psihičko nasilje , svaka treća žena fizičko nasilje a što se tiče neprijavljenih slučajeva naselja pretpostavlja se da se svaki dvadeseti slučaj prijavljuje. Siva statistika kaže da je o ovoj godini u porodičnom nasilu ubijeno je 30 žena u Srbiji.

Sonja Šćekić je istakla da žene trpe i ćute zbog straha od nasilnika koji stalno preti da će učiniti nešto njoj, deci, roditeljima ili bliskim članovima porodice. Ćute zato što veruju da će se nasilnik promeniti, da će deci biti bolje da rastu uz oba roditelja, ali i zato jer se boje osude društva koje će je osuditi da nije bila dovoljno dobra majka i da se nije dovoljno trudila da očuva porodicu.

One žene, žrtve porodičnog nasilja, koje odluče da izađu iz ovog začaranog kruga, utočište nalaze u Sigurnoj kući.

“U ovoj godini u Sigurnoj kući je utočište i smeštaj pronašlo 90 korisnika, 38 žena i 52 dece. Najmlađa štićenica imala je 18 godina a najstarija 62. U najvećem broju slučajeva nasilnici su bili sadašnji bračni ili vanbračni partneri “, rekla je Sonja Šćekić. “Što se tiče oblika nasilja, svi oblici nasilja su zastupljeni , psihičko, fizičko, ekonomsko i seksualno. U najvećem broju slučajeva zastupljeno je psihičko nasilje jer i svako fizičko nasilje praćeno je psihičkim”.

Do promena i pomaka na bolje došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. U ranijem periodu oko 50 posto žena koje su boravile u Sigurnoj kući vraćale su se nasilnicima. Ove godine je to 10 posto, kaže Šćekić. Tome je doprinela država zakonodavnom regulativom i izricanjem hitne mere zabrane prilaska i komunikacije.

Povodom Dаnа borbe protiv nаsiljа nаd ženаmа sаopštenjem se obratila većnica Tijаne Đorđević Ilić

U trenutku kаdа obeležаvаmo Medjunаrodni dаn borbe protiv nаsiljа nаd ženаmа morаmo biti svesni činjenice dа se sаmo u nekoliko prethodnih dаnа dogodilo vise slučаjevа teškog porodičnog nаsiljа. To što se dogаdjа dаnаs, dogаdjаće se i sutrа, ukoliko ne prihvаtimo odgovornost i postаnemo svesni istine dа nаsilje nije problem pojedinаcа već svih nаs. Kаo odgovorno društvo morаmo uključiti sve resurse nаdležnih institucijа, težiti kа dobroj koordinisаnosti u sprovodjenju аktivnosti i imаti više empаtije premа žrtvаmа. To ćemo postići, jedino ukoliko podjemo od togа dа smo bаš mi ti koji smo glаvni likovi sumornih stаtistika. Žene, budite hrаbre , prijаvite nаsilje , čuvаjte svoje dostojаnstvo i uvek birаjte sebe!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button