Društvo

“Samo što ne progovore” – Ljubinkine pamučne pletene lutke

Svojim rukama, pamučnim koncem i heklicom stvara prava remek dela. Predmeti koji izlaze iz njene "radionice" uglavnom obraduju najmlađe, ali i nostalgične roditelje...

Ljubinka je rodom iz Grdelice. Heklanje je zavolela čak pre 30 godina, a prodajom se bavi 15 godina. Da hekla lutke naučila je gledajući tutorijale na jutjubu.

Foto: T.V.

“Prvo sam počela da heklam, uglavnom su to bili neki darovi.  Nakon toga naučila sam da pletem haljinice za decu, ponča, a sad uz to igračke, priveske i trake za kosu”, pojašnjava Ljubinka koja sa svojim “koleginicama” iz Udruženja koja neguju tradiciju, obožava da izlaže po sajmovima i uživa u druženju.

Kraj njenog izloga u Kući Starog zanata najčešće zastaju najmlađi kada ugledaju svoj omiljeni lik iz crtanog filma, skrojen po meni i sa najsitnijim detaljima.

Sa lepim vremenom, Ljubinku ćete neretko sresti na Keju Kolu srpskih sestara u Ulici Suvenira, a njene radove ćete propoznati odmah.

Foto: T.V.

Ističe da plete sve što može da se proda, ali je stvar u tome da svako ima neku svoju ideju.

Foto: Privatna arhiva

“Ja to volim i u tom sam nekom svetu, prosto uživam u tome”, poručuje.

Heklicom i pamukom do najzdravijih igračaka za decu….

Heklane lutkice pravi isključivo od pamuka, tako da su perive u mašini i bezbedne za igru sa bebama.

Foto: T.V.

Uglavom koristi merczirani pamuk koji je tanji i skuplji, što samim tim iziskuje i više vremena.

“One su antialegrijske i trajne jer ne menjaju oblik. Punjene su silikonom kojima se pune jastuci”, kaže ona, ali i dodaje da je za njihuvou izradu potrebno zaista dosta vremena, ali i da su ljubav i volja prema stvaranju neizostavni deo u ovom poslu.

Foto: T.V.

Internet joj je polazna stanica što se tiče ideja, pomoću koga uklapa boje i stvara oblike.

“Što se tiče prodaje, nikad ne znam koja če igračka biti aktuelna i koja će se prodati. Imam baš veliki izbor, pa šta se proda. Uglavnom nešto što mi se jako sviđa, slabije se prodaje, a što mi se ne sviđa proda se odmah, nema pravila”, navodi.

Da počne i završi samo jednu igračku – ne ume.

“Nikad ne uradim jednu igračku, da počnem i da završim. Počnem po dve, tri igračke, pa se nekad i pogubim. Na primer,  zamislila da da to bude žirafa, u međuvremenu zaboravila šta bi to trebalo da bude, pa onda od ostalih delova napravim nešto”, priča kroz smeh.

Delove koje čuva u kutijii, čekaju da dođe trenutak i da Ljubinka krene sa našivanjem.

Foto: T.V.

Lik Sunđer Boba, Sendi, Pepa praseta, Nindže kornjače, sova, Helo Kiti, Keba Krabe, medvedića, jednoroga… ili bilo koji drugi omiljeni lik vaših mališana može “oživeti” u njenoj radionici.

Većinu radova možete pogledati OVDE.

Tekst je deo projekta “Stari zanati-novo doba”, koji je sufinansiran od strane Gradske opštine Pantelej na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine u 2023. godini

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com