DruštvoHronika

Samo 17 odsto vozača vezuje pojas u vožnji van grada

U prethodnih deset godina, prosečno je, smrtno, u saobraćajnim nazgodama stradalo 16 ljudi, dok 570 bude povređeno, kaže Igor Vojinović, gradski većnik resorno zadužen za kominalne delatnosti, koji je prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda na Trgu kralja Milana.

Ovaj dan se obeležava svake godine u trećoj nedelji novembra sa ciljem da se građanima skrene pažnja na pravila koja se moraju poštovati kako bi se nesreće izbegle. Inače grad Niš je na začelju po saobraćajnoj kulturi u odnosu na druge evropske gradove. Najčešći izrok saobraćajnih nezgoda je vožnja u alkoholisanom stanju.

„Ako pogledamo, a to je vezano i za ovu akciju, koliko se pridržavamo saobračajnih pravila kada su u pitanju zaštitni sistemi, 72 odsto nas koristi zaštitni pojas u gradskoj vožnji“, kaže Igor Vojinović. „Samo 17 odsto vozača vezuje pojas u vangradskoj vožnji, a procenat onih koji vezuju pojas na zadnjem sedištu je još niži“, naglašava Vojinović.

Povodom obeležavanja Dana sećenja na žrtve saobraćajnih nezgoda Visoka tehnička škola iz Niša je Nišlijama na Trgu kralja Milana pokazala kako se vezuje pojas, ali i šta se može dogoditi ako to vozači i suvozači ne urade. Za to su koristili simulator čelnog sudara ili takozvanu kosu ravan.

„Građani su na simulatoru mogli da vide kako izgleda saobraćajna nesreća pri nekoj brzini od šest, deset do 12 kilometara na sat, a oni su nakon završetka simulacije tvrdili da se radi o brzini od 60 kilometara na sat“, kaže Miloš Stojanović, student Visoke tehničke škole u Nišu. „Pokazali smo i simulaciju alkohola i organizmu što znači da čovek ima smanjene motoričke vrednosti za upravljanje vozilom i kako to praktično deluje na čoveka.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com