Društvo

Samo 15 gradova i opština formiralo lokalno antikorupcijsko telo

Godinu i po dana po isteku roka za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova u gradovima i opštinama u Srbiji samo 15 gradova i opština je formiralo lokalno antikorupcijsko telo.

Menadžerka projekta ” Lokalne samouprave protiv korupcije” Zorica Miladinović kazala je da jedna trećina gradova i opština nije usvojila lokalni plan dok je samo 15 gradova formiralo antikorupcijsko telo koje bi trebalo da se stara o primeni tog plana.

“To nisu dobri rezultati i očigledno je da nešto treba menjati, predstoji nam usvajanje izmena zakona Agencije za borbu protiv korupcije, i možda bi bilo dobro u tim izmenama uneti obavezu lokalnih samuprava da usvoje ovaj lokalni plan, i formiraju lokalno antikorupcijsko telo jer to nije zakonska obaveza sada i nema nikakvih sankcija ako to ne urade”, rekla je Miladinović.

Ona je dodala, da smatra da ne spostoji politička volja kako bi se plan sproveo do kraja i stalo na put korupciji.

Asistentkinja menadžerke projekta ” Lokalne samouprave protiv korupcije” Vesna Torović istakla je da su, u okviru projekta, uputili  na e-aderse 145 gradova i opština zahtev za slobodan pristup informacija od javnog značaja i da su dobili odgovor od 118 gradova i opština, a da njih 27 nije odgovorilo.

“To je ipak dobar rezultat jer znači da postoji svest da su u obavezi da odgovore na takve zahteve”, kazala je Torović.

Prema njenim rečima, veliki problem je i taj što se opštine i gradovi koji su usvojili antikorupcijski plan to rade pro forme.

” Trebalo bi da se posvete specifičnostima koje su zastupljene u njihovoj sredini i da zaista krenu u borbu protiv korupcije u svojim opštinama i gradovima”, kazala je Torović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com