Društvo

Sajt o srpskim vojničkim grobljima pomaže potomcima da pronađu grob svog pretka

Platforma omogućava potomcima da uz pomoć savremenih tehnologija pronađu grob svog pretka poginulog u Velikom ratu

Projekat  i sajt “Srpska vojnička groblja i memorijali iz oslobodilačkih ratova 1912-1920.” omogućava da potomci pronađu grobove predaka stradalih u Velikom ratu.

Ono što se trenutno nalazi na sajtu obuhvata niško Staro groblje, groblja u Kragujevcu i Krivaji, kao i 2 groblja u Severnoj Makedoniji, u selima Bač i Dobroveni, saopštili su iz Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine “Kajmakčalan“. Platforma će dopuniti podatke o srpskim junacima koji su sahranjeni na vojničkim grobljima i memorijalima dostupnim putem sajta.

“Ovo sve predstavlja samo početak posla. Ne znam da li je moguće za jedan život da se sve ovo zabeleži. Mali korak za nas, ali veliki za sve potomke. Označeni su svi spomenici na mapi, tako da potomci mogu lako da pronađu spomenik svog pretka.  Softver omogućava da vidi sliku spomenika. Maksimalno smo se potrudili da potomc.imo olakšamo pristup”, rekao je Miroslav Veličković koji se bavi istraživanjem Starog groblja i prošlogodišnji dobitnik Nagrade “11. januar”

Projekat je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Sajtom je moguće baratati samo na ćirilici, a pretraživanje je uređeno po imenu i prezimenu, nadimku, mestu i godini rođenja poginulog, bitke u kojoj je učestvovao, kojoj vojnoj jedinici je pripadao.

Prvo ukucajte српскиратнимеморијали.срб ili klikom na sliku ispod uđite na sajt.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com