DruštvoObrazovanje

Sajam profesionalne orjentacije – Biti majstor nije bauk (FOTO)

Na Sajmu profesionalne orijentacije, održanom u Oficirskom domu mladi, budući srednjoškolski i brucoši, imali su priliku da se upoznaju sa različitim profilama škola i fakulteta i izaberu buduće zanimanje. Sajmovi zapošljavanja prilika je za neposredni kontakt između poslodavaca i nezaposlenih koji traže posao.

Boban Matić, Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Nišu, učenicima je poručio da odabirom škole i fakulteta počinje karijera njihova karijera, a da su obrazovne institucije mesta gde će učitu i tokom školovanja steći nova poznanstva i poneti lepe uspomene i određenja znanja.

“Nadajmo se u budućnosi da će škole i obrazovne ustanove budu mesta za lepe stvari, a naša je obaveza da nakon vašeg formalnog obrazovanja, ponudimo šansu da to i primenite u niškim i srpskim firmama”, kaže Matić.

Svoj plan rada, na štandovima, predstavilo je 18 srednjih škola, 17 visokoškolskih ustanova  i 13 poslodavaca koji učestvuju u dualnom obrazovanju.


“Šest škola u našem regionu je u sistemu dualnog obrazovanja. Trinaest firmi je ovde prisutno, a nekih 20-ak kompanija su u sistemu dualnog obrazovanja. Dualno obrazovanje je jako bitno, s obzirom na to da u poslednje vreme postoji nedostatak kvalitetne radne snage, pogotovo na operativnom nivou. Upravo sistemom dualnog obrazovanja, Regionalna privredna komora Srbije, Vlada Republike Srbije, sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom obrazovanja, pokušava da smanji taj problem. Želimo da dovedemo do toga da poslodavci mogu lakše da dođu do kvalitetne radne snage, ali i ono što je možda najbitnije danas, da osnovci, odnosno đaci osmog razreda imaju prilike da vide šta to nude kompanije, šta to nude škole i da tu nađu mesto za svoju buduću karijeru i posao od kog mogu lepo da žive”, kazao je Aleksandar Milićevć, direktor Regionalne privredne komore.

Prema njegovim rečima, uglavnom svi đaci, pogotovo iz ovih kompanija koje su u sistemu dualnog obrazovanja,
ostanu u tim kompanijama, jer postaju deo tima.

“Moraju da se slože kockice, da se firma dopadne đaku, i đak firmi, da zadovolji njihove kriterijume. Ovo je dobra stvar, jer đak već u startu postaje deo tima i nema nepoznanica. Vrlo često takvi đaci ostaju da rade
u tim kompanijama”, ističe Milićević.

Neda Milanović, direktor sektora za podršku u zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje navodi da su ovakvi sajmovi su od izuzetnog značaja za čitavu Srbiju, i da Nacionalna služba za zapošljavanje veliku pažnju posvećuje organizaciji ovakvih manifestacija.

“Veliko je zadovoljstvo videti veliki broj mladih, koji su zaista zainteresovani da u najranijem životnom dobu, na pravi način izaberu obrazovni profil i zanimanje na koje će se usmeriti. Danas je ovde 18 srednjih škola i 17 visokoškolskih ustanova, ali i 13 poslodavaca koji organizuju dualno obrazovanje. Sve je veća potreba za praksom, koju mladi mogu da dobiju kroz dualno obrazovanje u svim gradovima Srbije. Pogotovo kad pogledamo situaciju na tržištu rada i sve veću potrebu poslodavaca za zapošljavanjem konkretnih obrazovanih profila. Zato je to nešto na čemu ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama i dalje sve više raditi, jer praktično znanje i veština su ono što je potrebno da bi se na pravi način razvijalo naše tržište”, pojašnjava ona.

Marija Miltenović, učenica završnog razreda Osnovne škole Stefan Nemanja kazala je da su najviše privukle pažnju robotika i gimnazije.

“Što se tiče sajma, sve je bilo lepo, vanmojih očekivanja nisam znala da će ovako da bude. Volela bih da upišem gimnaziju„Bora Stanković“, tu mi smerovi odgovaraju, konkretno matematički ili specijalni informatički smer”, kazala je Marija”.

Podsetimo, juče 10.maja u Oficirskom domu održan je prolećni Sajam zapošljavanja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com