Kultura

Sajam knjiga u Nišu otvara Vladimir Tabašević mladi pisac iz Mostara

Vladimir Tabašević ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Zablude Svetog Sebastijana”, otvara Sajam knjiga u Nišu.

Praznik knjige sa tradicijom dugom 56 godina biće održan od 2. do 8. decembra u hali Čair. Svečano otvaranje Sajma je u ponedeljak od 18 časova.

Sajam knjiga u Nišu, na kojem učestvuje više od 70 državnih i privatnih izdavačkih kuća, ljubiteljima pisane reči će i ove godine ponuditi veliki broj novih, starih i retkih naslova. „Vulkan“ i „Laguna“ su već najavili brojne književne promocije i afirmaciju knjige kao medija, kao i gostovanje svojih ekskluzivaca koji će na štandovima ovih izdavača potpisivati svoja dela.

Kao i ranijih godina na Sajmu posetioce očekuju i veliki sajamski popusti od 50 do 60 odsto.

Foto: M.P.

Imaćemo i dečiji dan. Malu prednost toga dana imaće niški stvaraoci, tako da će najmlađa publika imati priliku da se druži sa trenutno najpopularnijim piscem Milošem Petkovićem i njegovim vilenjacima. Svoje vreme za promociju i druženje sa mladom čitalačkom publikom imaće višestruko nagrađivana Violeta Jović, kao i Marija Ranđelović koja će promovisati svoju knjigu iz oblasti dečije psihologije i internet zaštite dece“, kaže Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra koji je i organizator Sajma.

Izdavaštvo Niškog kulturnog centra takođe će biti predstavljeno na Sajmu, a kuriozitet će biti najnovije izdanje Sabranih dela Branka Miljkovića. Reč je o prvom izdanju kompletnog opusa Branka Miljkovića, prvi put posle 1972. i tadašnjih Sabranih dela u izdanju „Gradine“. Novo izdanje Sabranih dela Branka Miljkovića će se pojaviti u 6 knjiga (do sada je objavljeno 5, i obuhvatiće celokupnu Miljkovićevu poeziju, njegovu prevodilačku, kritičarsku i esejističku delatnost, kao i teorijsko-kritičarski tom i tom dokumentarne građe.

Foto: NKC

U priređivačkom odboru Sabranih dela Branka Miljkovića se nalaze prof. dr Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i Goran Stanković, književnik i urednik Niškog kulturnog centra, dobitnik nagrade „Branko Miljković“ za 1999. godinu.

Proglašenje nagrađenih i uručenje nagrada biće u četvrtak 5. decembra, tačno u podne.

O zvaničnim sajamskim nagradama „Presad mudrosti“ za najbolju celokupnu godišnju izdavačku produkciju, za najbolju ediciju i najbolje pojedinačno izdanje, “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci, za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu i za delo koje spaja sadašnjost i budućnost i “Otisak” za estetski, tehnološki i intermedijalni tretman knjige, kao i priznanje „Boža Vojinović“ koje se dodeljuje pojedincu za afirmaciju Niškog sajma knjiga, odlučivaće stručni žiri. Nagrade ćemo meriti kvadratima. To znači da će nagrađena izdavačka kuća naredne godine imati obezbeđen štand određene kvadrature, potpuno besplatno“, ističe Savić.

Cena ulaznica je ostala na prošlogodišnjem nivou i iznosi 100 dinara za pojedinačne i 70 za grupne posete Sajmu.

Nismo menjali cenu ulaznica jer želimo da Sajam poseti što veći broj naših sugrađana. Živimo u dobu elektronskih medija koji sve više uzimaju primat. I na ovaj način želimo da afirmišemo knjigu kao medij i privučemo što veći broj mladih čitalaca. Siguran sam da će u moru naslova koje nudimo, svaki posetilac naći ono što ga interesuje“, dodaje Savić.

U sve dane Sajma hala Čair će biti otvorena od 10 do 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com