Društvo

Sajam grnčarstva i folklora u Nišu

Folklorna i pevačka društva iz Bugarske i Srbije, uz predstavljanje grnčarskih proizvoda i različitih rukotvorina na štandovima, čine program dvodnevnog Sajma folklora i grnčarstva koji se održava u Nišu. Centralni deo programa koji organizuje Deli prostor zakazan je za subotu, 18. jun od 18 do 20 sati, u centru Nišu, na amfiteatru na keju pored Nišave.

Ovom prilikom će se na javnom događaju, koji je otvoren za sve zainteresovane posetioce, publici predstaviti nekoliko folklornih društava iz Srbije i Bugarske, a sve to će pratiti i prigodan muzički program. Na štandovima će biti predstavljeni radovi polaznika radionica grnčarstva, kao i druge rukotvorine zanatlija iz Niša i partnera iz Bugarske.

Sve ovo deo je programa prekogranične saradnje dve zemlje, sa ciljem negovanje kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu.

“Pozivamo sve građane da se u subotu pridruže događaju, uživaju u tradicionalnim narodnim igrama, saznaju i vide kako se od gline može napraviti pravo malo umetničko delo. Deo izložbe biće prodajnog karaktera, a novac preusmeren u donatorske, humanitarne svrhe.”, saopštili su organizatori

 

Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

“Krajnji cilj je novi turistički proizvod u prekograničnoj oblasti Bugarska – Srbija zasnovan na tradicionalnim grnčarskim zanatima i folkloru kroz rad grnčarskih studija, obuke iz tradicionalnog grnčarstva i folklora i Sajam grnčarstva i folklora na otvorenom koji je otvoren za javnost i biće dodatno predstavljen kroz odgovarajući dokumentarni film koji će biti snimljen tokom relizacije projektnih aktivnosti.”, objašnjavaju.

Projekat „Grnčarstvo za sve (CP4All)“, realizuje Deli prostor sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnost” iz Montane u Bugarskoj, u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com