Društvo

Sahranjivanje na Vrežini mora biti „po zakonu“

Sahranjivanje na groblju u Vrežini mora ući u zakonske okvire, i to ove godine. Da ovo nije jedna u nizu priča koje se plasiraju javnosti potvrdio je za Niške vesti gradski većnik za komunalne delatnosti Bratislav Vučković.

“Težimo ka tome da u ovoj godini sahranjivanje uvedemo u zakonske okvire, onako kako predviđa zakon o grobljima i zakon o sahranjivanju, a sve u skladu sa zakonom o komunalnim delatnostima”, kaže Vučković.

I pored dobre volje Opštine, Grada, JKP Gorice i vlasnika parcela, stanje na Vrežinskom groblju je haotično. Svi su, kaže većnik, saglasni da se sahranjuje po projektu koji je uradio Zavod za urbanizam. Iako se ishod očekivao u toku ovog meseca, ostaje da se vidi hoće li mart doneti ikakav sporazum i samim tim rešenje niza problema na groblju u Vrežini. Prema planu JKP Gorica bi trebalo da preuzme održavanje i uređenje.

“Osim sahranjivanja na Novom groblju nigde se ne obavlja sahranjivanje u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i Zakonu o grobljima, to je komunalna delatnost za koju je grad osnovao Goricu, i tom delatnošću ne može da se bavi niko drugi”, ističe Vučković.

Inicijativa jeste pokrenuta, ali kamen spoticanja jeste papirologija za koju se nazire rešenje. Činjenica je da se Niš širi i nekada je jedno groblje bilo dovoljno. “Divlje” groblje, kada administrativni deo bude završen, trebalo bi da bude uređeno. Pre svega dobiće staze i rasvetu, a u kasnijem periodu i ostalu neophodnu infrastrukturu jer ima tendenciju proširenja za još oko dve hiljade grobnih mesta. Vučković kaže da je i crkva podržala ovu inicijativu. Vrežinsko groblje nije jedino u planu za sahranjivanje u zakonskim okvirima. Sledeća faza biće i groblje u Suvom Dolu i Komrenu. Pitanje je da li će Gorica to sve moći da postigne, ali odgovor je skoro pa izvestan, da će morati jer ovo preduzeće i postoji upravo za ove namene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com