Društvo

Sahranjen patrijarh Irinej, hor „Branko“ sasluživao pojanjem zaupokojenoj liturgiji i opelu

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Posle zaupokojene liturgije, opela i beseda kovčeg su u kriptu peneli pripadnici garde Vojske Srbije.

Besedom su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej-stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: NCPD „Branko“

Zaupokojenoj liturgiji i opelu zajedno sa horom hrama Svetog Save, sasluživao je pojanjem hor NCPD „Branko“ iz Niša.

Hor NCPD „Branko“ iz Niša, njegovi članovi, dirigenti, Sara Cincarević i Jovana Mikić, imali su poseban odnos sa blaženopočivšim patrijarhom Irinejem, dok je stolovao u Nišu kao Episkop 35 godina.

Često su govorili da im je tadašnji Episkop Niški vladika Irinej, bio više od duhovnog oca, bio je njihov član, deo njih.

Foto: NCPD „Branko“

Inače, parijarh Irinej, bio je doživotni počasni predsednik NDŽPD „Branko“.

Кao što su ga svojim pojanjem dočekali na ustoličenju u Peći pre deset godina, tako su ga niški pojci daans dostojno ispratili u carstvo nebesko.

Dana 27. avgusta 1930. godine blagočestive roditelje Zdravka i Milijanu Gavrilović iz sela Vidove kod Čačka – i sa njima sav rod srpski – Gospod je blagoslovio rođenjem muškog deteta koje je na krštenju dobilo ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com