Društvo

Sahrana patrijarha Irineja danas u Hramu Svetog Save

U Hramu Svetog Save jutros u 9 sati počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora “Branko”.

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Veliki broj sveštenika Eparhije niške prisustvovaće sahrani. Patrijarh srpski Irinej punih 45 godina bio je episkop Eparhije niške.

Otac Zoran Filipović , starešina Hrama Svetog Nikolaja u Nišu i dugogodišnji sekretar patrijarha Irineja kazao je da je patrijarh došao u Niš 1975. došao u vreme čvrste komunističke stege.

Foto: B. Lj.

“Nije znao kome može da veruje, nije znao ko šta misli. Raspoloženje prema crkvi tada je bilo veoma loše zbog toga se često se savetovao sa ostalim episkopima, da bi mogao pravilno da postavi službu u ovom gradu. Doživeo je da za svojih 30 godina upravljanja Eparhijom situacija bude drastično promenjena, da se mnogo toga postigne na postavljanju novih hramova na oživljavanju vere u narodu, na ponovnom uspostavljanju naših običaja i naročito na polju crkvene prosvete”, rekao je Filipović.

On je kazao da je patrijarh Irinej bio oduševljen novim vremenom, pre svega slobodom koju je crkva imala u propovedi i mogućnošću da veronauka bude vraćena u škole.

“Jako ga je radovalo to što se grade novi hramovi i što narod sve više pohadja službu božiju. On je na to utrošio čitav svoj život kao episkop u ovom gradu i to ne ne bez teškoća i bez muka jer su u vreme početka njegove službe tadašnji protivnici crkve pleli svakojake intrige i glasine. On je to mirno podnosio. Živeo je jako skromno, štedeo je na sebi, da bi mogao da unapredi crkvu božiju”, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima patrijarh Irinej, je uvek umeo da razgovara, da sluša ljude i nadje u njima ono što je dobro u ljudima.

“Nije bilo vremena kada nekoga nije mogao da primi, da se svakome nađe. Nepomirljiv prema ljudskim strastima , prema željama , uvek je umeo da nađe dobru meru kojom će na blag način da izbegne svako negativno dejstvo. Među mnogima nije bio zbog toga popularan, ali je smelo i hrabro nosio krst svojih odluka”, rekao je Filipović.

Dodao je, da je njega patrijarh Irinej podigao od malih nogu, otkako je prvi put došao u crkvu sa svojih 13 godina.

“On je čovek koji me je uveo u oltar, obučavao, imao sam tu sreću da mogu sa njim da provedem 10 godina kao njegov đak”, kazao je Filipović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com