DruštvoSport

Šahovski turnir u Gradskoj kući posle pauze od 38 godina

Međunarodni velemajstorski berger turnir „Niš 2019.“ jedan je od najvećih šahovskih turnira u poslednih 38 godina u Nišu. Turnir se održava u holu Gradske kuće, a igra se po principu svako sa svakim, svakog dana od 16:30, do nedelje 8. decembra.

Učestvuju reprezentativci Srbije, Grčke, Bugarske, Moldavije i Crne Gore.

Početak turnira označio je gradonačenik Niša Darko Bulatović povlačenjem prvog poteza u partiji između niškog velemajstora Miroslava Miljkovića i prvaka Moldavije velemajstora Dmitrija Svetuškina.

Foto: SK Nis

Organizator turnira je Šahovski klub “Niš”, koji obeležava 75 postojanja i 50 godina od ulaska u Prvu saveznu ligu. Osnovan je samo dva meseca posle oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, 7. decembra 1944. godine. Zbog toga se smatra najstarijom sportskom organizacijom u gradu.

Foto: SK Nis

Učesnike turnira smo birali prema njihovim rezultatima. Pozvali smo četiri reprezentativca koji u svojim državama slove za najbolje. Ovim smo prekinuli tradiciju igranja šahovskih turnira u našem gradu, koji je kroz istoriju imao izuzetan značaj za razvoj ove sportske discipline. Samo naš klub je za 75 godina postojanja, iznedrio nekoliko vrhunskih imena koji su i ekipno i pojedinačno postizali izuzetne rezultate u domaćem i međunarodnom šahu. Iz našeg kluba potekli su Slavoljub Marjanović, Igor Miladinović i Suzana Maksimović. Oni su bili naši predstavnici na Olimpijadama, na evropskim i svetskim prvenstvima. Ne mogu da ne pomenem i aktuelnog selektora muške reprezentacije Srbije, u drugom mandatu, internacionalnog majstora Miodraga Perunovića. Sve su to naša deca“, kaže Ljubivoje Perunović predsednik ŠK „Niš“.

Foto: SK Nis

Turnir u Nišu okupio je šahovske velemajstore među kojima ima i mlađih od 18 godina.

Šahovski velemajstor i reprezentativac se postaje radom, iako se, ne tako često, talenat otkriva slučajno. Moj tata je rekreativno igrao šah. Video sam od njega pa sam i ja probao. Bio sam znatiželjan, ali se brzo ispostavilo da meni šah leži. Dve godine sam član naše reprezentacije i konstantno napredujem. Ovaj turnir u Nišu je jedan od najvećih u Srbiji i svakako će značiti za moj dalji napredak“, kaže Velimir Ivić sedamnaestogodišnji srpski reprezentativac.

Foto: SK Nis

Iako deli nezavidnu sudbinu brojnih sportskih klubova, šah kao individualna sportska disciplina, poslednjih godina dobija na popularnosti.

Foto: SK Nis

Sve je više mladih koji se interesuju za šah. Doduše, u elektornskom obliku, ali od nečeg valja krenuti. Lepo je i poželjno imati ovakve turnire. Osim igračima, znače i organizatorima, ali i publici i onima koji se tek upoznaju sa ovom sportskom disciplinom“, kaže Miodrag Perunović, selektor srpske šahovske reprezentacije.

Foto: SK Nis

Pokrovitelj turnira je Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com