Sport

Šahistkinje DŠK “Osnovac” ponovo pete u državi

Na nedavno završenom ekipnom seniorskom prvenstvu Srbije za šahistkinje, koje se igralo u Valjevu, Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša, osvojio je peto mesto, ostvarivši identičan plasman kao i prošle godine.

 

 

“Prošle godine smo, osvajanjem petog mesta u državi, i to kao debitanti u najvišem i najjačem seniorskom rangu takmičenja u zemlji, ostvarili najveći uspeh niškog ženskog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 14 godina, a ove godine smo taj rezultat samo potvrdili. Biti dve godine zaredom u samom vrhu, na najelitnijem ekipnom takmičenju u državi, nije nimalo lako ali svakako pokazuje da Niš ima stabilnog i jakog prvoligaša, na koga se mora ozbiljno računati!” – izjavio je Igor Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.

Ostvareni rezultat svakako raduje, ali i nagoveštava da će se klub već naredne godine ozbiljno umešati u borbu za medalje – što svakako javno i obećavaju iz kluba, a to potkrepljuju izjavom da su već počeli pregovore sa potencijalnim pojačanjima za narednu godinu. U toku su pregovori sa pet igračica sa liste od 12 najboljih aktivnih igračica u zemlji!

Iz kluba su pre odlaska na ovogodišnje takmičenje najavili da ove godine samo idu da igraju, a da sledeće godine imaju velike ambicije, jer na takmičenje odlaze po pehar!

Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama još jednom predstavile naš Niš na najbolji mogući način!

Rukovodstvo kluba se zbog toga zahvaljuje svim igračicama koje su dale svoj doprinos ovogodišnjem rezultatu:

WGM&IM Zimina Olga (Italija, 7 poena iz 11 partija)

WIM Drljević Ljilja (4.5/11)

WFM Vujčić Milena (3.5/8)

WFM Kovačević Radmila (5/8)

Gruić Jadranka (3.5/6)

Foto: DŠK Osnovac

Takođe, iz kluba se zahvaljuju i Turističkoj organizaciji Niš i direktorki Danki Milojković, na obezbeđenom besplatnom prevozu na takmičenje.

“Zahvalnost ide i Gradu i gradskom većniku za sport Branislavu Kačaru, za finansijsku podršku klubu, bez koje klub ne bi ni mogao da učestvuje na takmičenju”, poručuje Lukić.

Posebnu zahvalnost Lukić izražava svim članovima Kluba prijatelja DŠK “OSNOVAC”, svim donatorima i sponzorima kluba, članovima Upravnog odbora i svim navijačima i navijačicama koji su ih neprestano bodrili i pratili rezultate svakodnevno tokom takmičenja.

Posle pola godine karantina, a u godini pandemije sa kojom se suočio čitav svet, veliki je uspeh i samo to što se domaći šah “vratio” sa interneta u sale za igru, na prvim zvaničnim takmičenjima Šahovskog saveza Srbije. Nekako stidljivo i u strahu, ovaj ekipni šampionat je započeo, pod nikad sličnijim uslovima. Na ulazu u salu svim takmičarima se merila temperatura, uz obaveznu dezinfekciju ruku kao i opreme posle svakog kola, maske su bile obavezne svuda, osim za igrače koji su na svom mestu u toku same partije, a bio je obezbeđen i propisan razmak između tabli.

Pod takvim uslovima 12 klubova, sa oko 65 igračica, trenutno najboljih koje naša zemlja ima, takmičilo se sa različitim ambicijama, neki da osvoje laskavu titulu prvaka Srbije i medalje, a neki da sačuvaju status u najvišem rangu takmičenja i izbegnu ispadanje u niži rang.

Nakon 11 odigranih kola, titulu ekipnih prvakinja Srbije, osvojile su šahistkinje “Jelica PEP” iz Goračića, čime su odbranile prošlogodišnji naslov najboljih. Drugo mesto osvojile su šahistkinje ekipe “BAS” – Beograd, dok je treće mesto pripalo ekipi “RAD” – Beograd. Prve tri ekipe nagrađene su peharima i odgovarajućim medaljama. Organizator takmičenja bio je Šahovski savez Srbije, a domaćin hotel “Grand” u Valjevu.

Do kraja godine, ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli, DŠK “OSNOVAC” očekuje učešće u muškoj seniorskoj ligi – Ligi Centralne Srbije, grupa Jug; kao i nastup na Drugoj ženskoj ligi Centralne Srbije, gde će sa drugom ženskom ekipom pokušati da izbore plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije.

Za kraj ove specifične i za sada, za njih, izuzetno uspešne godine očekuje ih i Omladinska liga Centralne Srbije, gde sjajne omladinke kluba brane trofej osvojen prošle godine.

Iako će učešće ekipa na tim takmičenjima biti pod znakom pitanja zbog nedostatka finansijskih sredstava, u klubu se nadaju da će se naći način da i ostale takmičarske ekipe pođu stopama seniorki i kao i uvek dostojanstveno reprezentuju NAŠ NIŠ.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com