Društvo

Saborna crkva obeležila slavu – Silazak Svetog Duha na apostole (FOTO+VIDEO)

Silazak Svetog Duha na apostole ili Pedesetnica, slava je niškog Sabornog hrama, a i ove godine je obeležena litijom niškim ulicama, nakon čega je blagosiljen i sečen slavski kolač. U Sabornom hramu u Nišu ovim povodom okupio se veliki broj Nišlija. Svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u osam sati služio Episkop niški Aresenije, uz sazluženje sveštenstva Eparhije niške. Čitava služba Pedesetnice je vrlo svečana i uzvišena.

Foto: V.P.

Svečanoj liturgiji prisustvovali su i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, gradonačelnik Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković kao i general-potpukovinik Milosav Simović, komandant Kopnene Vojske Srbije, dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu ali i predstavnici gradskih opština, ustanova i institucija, kao i brojne zvanice iz javnog života.

 

“Ovaj veliki praznik proslavlja naš Saborni hram ali i naša crkva, to je praznik konstituisanja ili ustanovljenja Hristove crkve na zemlji. Silaskom duha svetoga izvršava se ona misija zbog koje je gospod naš Isus Hrist došao na zemlju, a to je da ustanovi crkvu svoju koja jeste mesto našega spasenja, mesto u kome se služe sveta liturgija”, kazao je Episkop niški Arsenije čestitakići slavu svima.

 

Ovogodišnje obeležavanje slave Sabornog hrama je od posebnog značaja jer je održana tradicionalna litija i prvo kađanje Grada, nakon epidemije virusa korona.

 

“Saborni hram svojim zvonima danas objavljuje svetu Pedesetnicu, rođendan crkve, pobedu crkve i na neki način pobedu grada nad pandemijom koja nas je zadesila. Danas smo prvi put izašli sa svečanom litijom, da prođemo gradom, da ga okadimo i blagoslovimo id a zaištemo blagoslov od Boga da nas sreća i dobro zdravlje prate”, kazao je otac Branko Cincarević, starešina Sabornog hrama.

Foto: V.P.

Domaćini slave bili su dr Dragana Petković, direktor Studentskog kulturnog centra Niš, dr Marjan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar marković“ i Ivan Mihajlović, direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“. U proslavi su učestvovali NCPD Branko, Vojni orkestar Niš Kopnene vojske, kao i učenici niških osnovnih škola.

 

“Izuzetna je čast biti domaćin slave Sabornog hrama obzirom na tradiciju i značaj koji hram ima ovaj grad. Kao predstavnik Gimnazije “Svetozar Marković” u kojoj preko 50 odsto učenika sluša versku nastavu, ovo je čast za sve nas i naše učenike”, kazao je Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dr Dragana Petković, direktorka SKC-a Niš je istakla da je ustanova koju ona vodi prvi put domaćin slave Sabornog frama, ali da je za njih to velika čast.

 

“Ovo je velika čast i za SKC ali i za sve studente Univerziteta u Nišu”, kazala je Petković. Litija je prošla Prijezdinom ulicom, potom Obrenovićevom, Trgom 14. oktobar, pa opet Prijezdinom vraćajući se u portu Sabornog hrama.

Foto: V.P.

Nakon sečenja, slavski kolač je predat budućim domaćinima, Oliveru Paunoviću, direktoru City group, Srđanu Saviću, direktoru Niškog kulturnog centra, Zoranu Stamenkoviću, vlasniku “Galije” i Darku Pržanu.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com