Društvo

Sabor porodica sa troje i više dece

Drugi Sabor porodica sa troje i više dece održan je u Nišu, u organizaciji Pokreta za decu Tri plus. Radost druženja niških porodica, roditelja i dece sa predstavnicima Tri plus-a upriličena je u toplom ambijentu Pozorišta lutaka.

Prisutnima su se obratili prof dr Dragan Bataveljić, jedan od prvih boraca protiv bele kuge u Srbiji, gospođa Ljiljana Perović, Nišlijka, majka četvoro dece i predsednik Pokreta za decu Tri plus, gospodin Vladica Gavrilović, otac troje dece. Najveće emocije kod svih prisutnih pokrenuli su najmlađi, dve sestre koje su pesmom: “Kosovski božuri” prenele poruku da se Srbija brani rađanjem.

Pokret Tri plus predstavio je svoje projekte “Cena minus za 3+”, ponosnu karticu koja je zaživela u Čačku, Lučanima i Guči, Užicu, Čajetini, Šapcu, a priključuje se i niz mnogih lokalnih samouprava, “Održiv demografski fond”, projekat u okviru koga su formulisani predlozi ovog udruženja od kojih su prva dva za veći roditeljski dodatak za prvo i drugo dete u potpunosti usvojena.

Ostale predloge, predsednik Pokreta za decu Tri plus, Vladica Gavrilović prezentovao je prisutnima predočene u vidu MERA SOCIJALNE PODRŠKE I POGODNOSTI PORODICAMA SA TROJE I VIŠE DECE koje bi se većim delom sprovodile preko lokalnih samouprava,kao i izmenama poreskih zakona.

Mere koje su predložene:
1. Mesečna finansijska naknada do 18.godine najmlađeg deteta
2. Umanjene obaveza za komunalne usluge(grejanje,voda,smeće
3. Umanjenje obaveza za porez na imovinu
4. Umanjenje obaveza prilikom registracije vozila
5. Besplatan vrtić i jedno zimovanje-letovanje (u toku godine) za treće i svako naredno dete
6. Besplatne školske knjige za treće i svako naredno dete
7. Besplatni školske užine za treće i svako naredno dete ukoliko postoje u školama.
8. Besplatan produženi i celodnevni boravak u školama za treće i svako naredno dete.
9. Besplatan prevoz za školsku decu iz porodica sa troje i više dece
10. Besplatan parking za porodice sa troje i više dece
11. Besplatno treniranje u sportskim klubovima, koji se finansiraju od strane lokalnih samouprava
12. Pesonalizovana kartica na ime majke koja obezbeđuje popuste prilikom plaćanja roba i usluga porodicama sa troje i više dece
13. Veće studentske stipendije za decu studente iz porodica sa troje i više dece
14. Nacionalna službe za zapošljavanje će roditelje troje i više dece postaviti kao prioritete ukoliko se nalaze na evidenciji nezaposlenih.
15.  Starosnu granicu za odlazak u penziju majke sa troje i više dece smanjiti na 55 godina.

Pokret za decu Tri plus dopis sa predloženim merama uputio je i Vladi Republike Srbije u nadi da će se izmenom seta finansijskih i poreskih zakona formirati održiv demografski fond.

Sledeći sabor porodica sa troje i više dece zakazan je u Kragujevcu, a predstavnici Tri plus-a nastaviće svoje aktivnosti usmerene ka poboljšanju kvaliteta života za višedetne porodice kao i borbu za privilegije koje zaslužuju u savremenom društvu.

Više informacija o svakodnevnim aktivnostima kao i koje su lokalne samouprave i kompanije uzele učešće u projektu “Cena minus za 3+” možete potražiti na sajtu http://triplus.org.rs/ .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com