Društvo

Sabor na kome se bira novi patrijarh počinje sutra u 12 časova

Sveti arhijerejski sabor na kome će biti izabran novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, biće održan sutra u kripti Hrama Svetog Save od 12 sati.

Pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija, uobičajena za početak svakog sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvati episkop australijsko-novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a neizvesno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija, koji je nedavno oboleo od korone.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor ima članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija, Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button