Region

Sabor frulaša Srbije ,,u Savinu čast”, biće održan u Ražnju

21. Sabor frulaša Srbije pod nazivom ,,Dani Save Jeremića”, održaće se 2. i 3. jula u Ražnju u čast najpoznatijeg srpskog frulaša, Save Jeremića.

Na Saboru će nastupati  najbolji mladi srpski frulaši Neda Nikolić, Stefan Dimitrijević, Maja Konstatinović, Jovana Vučković, Sanja Milanović, Dajana Đokić, Ljubiša Đorđević, Nikola Simonović, Jovan Burgić i petnaestak učenika frule iz Brusa.

Sabor frulaša Srbije je revijalnog karaktera i biće održan 2. i 3. jula.

Prve večeri u porti crkve Svetog ilije zakazan je nastup folkloraša i instrumentalista, dok je za subotu predviđeno otvaranje 12. Likovne kolonije i promocija knjige ,,Božji dar” umetnika na fruli Vlade Baralića iz Beograda. Treće večeri u večernjim satima predviđeno je glavno saborsko veče kada će nastupiti najbolji frulaši Srbije i izvođači izvornih pesama Merima Njegomir i Čeda Marković.  Učesnike prati orkestar pod upravom Branimira Đokića.

“Nastavljamo tradiciju Sabora frulaša Srbije, godinama nastupaju najbolji frulaši Srbije i to smo uspeli i ovog puta. Ražanj je kolevka frule, tu je rođen rodonačelnik srpske frule, virtuoz Sava Jeremić, zato najbolji frulaši rado dolaze na Sabor. Srpsku frulu je u svetu prvi promovisao Sava Jeremić 1953. godine, kada je osvojio prvu nagradu sa kolom ,,Paraćinka” u Van Golenu u Velikoj Britaniji u konkurenciji jednog Menjuhina. Frula od tada postaje jedan od najbitnijih intrumenata u orkestrima. U Savinu čast se održava Sabor frulaša Srbije” , kaže predsednik opštine Ražanj, Dobrica Stojković.

Sabor otvara himna Frulaške Republike Ražanj, koja ima i svoju zastavu. Na taj način je dat značaj fruli kao narodnom instrumentu.

“Tvrdim da je to najkvalitetniji festival u našoj državi vezan za saborovanje i frulu. Festivala ima najbolje umetnike, odličan orkestar koji to prati, izvandrednu publiku koja zna da sluša frulu i poštuje izvornu muziku. Pokušavamo da oživimo Školu frule, koja je zbog epidemije korone utihnula. Imamo domaće, mlade frulaše na sceni. Moram da pomenem stalnog učesnka Predraga Peru Markoca iz Borče, koji je jedini živi učenik Save Jeremića, i on tradicionalno otvara Sabor”,  ističe Stojković.

Organizatori tradicionalne dvodnevne manifestacije bili su Dom kulture Ražanj i KUD “Sava Jeremić”, a pokrovitelj Opština Ražanj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com