Moja priča

Sa samo deset prstiju, od šalterske prodaje do čuvene kafane

Ovde su jeli najpoznatiji pevači, glumci, sportisti, državni zvaničnici. Dolaze za vikend iz Beograda, Novog Sada, Subotice, ali i iz okolnih zemalja samo da osete ukus naše, niške hrane. Kada odlaze svrate da jedu, da ponesu. Iako nije u samom centru, svi su čuli za kafanu “Mrak”, a ko je jednom bio uvek joj se vraćao.

Saznaje 1991. godine da Tržnica u Nišu izdaje deo placa na kome se sada nalazi kafana i ulazi u privatničke vode. Počinje sa malim objektom od oko 30 kvadrata i kako kaže “šalterskom prodajom”. Sreća pa je odmah imao posla.

“Prodavali smo po 80 lepinja dnevno, što je za početak bilo odlično. Objekat je bio mali. Unutra smo imali samo dva mala stola i napolju ispod tende još četiri. Najviše su se prodavale pljeskavice, a kupovali su ih zaposleni iz okolnih fabrika”, prisetio se Mile svojih početaka.

Svakog dana je bilo sve više i više posla. Najteže mu je bilo 1993. godine, ali kaže i to je preživeo. Sada jedino želi da bude svoj na svome, odnosno da kafanu ima na svom placu.

Ime kafani je dao po uzrečici.

“Za sve što je dobro ili lepo govorili smo “mrak je”, i tako sam i kafanu nazvao”.

Kafana je bukvalno porodični posao. Za roštilj je zadužen Mile, radi i njegova žena, sin. Zaposleni su tu gotovo od samog početka, a kako Mile kaže stari su sa radnim stažom maltene koliko i kafana. Skari niko ne prilazi osim njega. U kafanu uđe ujutru, a izađe sutra ujutru i sve tako u krug. Jedan je od retkih vlasnika kafana koji radi sam.

“To samo od vas zavisi. Počeli smo ja i supruga sami da radimo i znali smo šta želimo i kakav proizvod hoćemo da izbacimo. Kada bi zaposlio nekog drugog morao bi posao da krene od početka”, objašnjava Mile za Niške Vesti.

Za njegov roštilj kažu da je među najboljim u gradu. Za to ne postoji posebna tajna, već je stvar u kvalitetnom i dobrom mesu.

“Meso uvek uzimam od dobavljača, kome je takođe kvalitet na prvom mestu. Za pljeskavice je bitno da koristite junetinu od prednjeg dela i to isključivo muškog grla do 500 kilograma”, napominje.

Kroz “Mrak” su prošli mnogi. Gostili su se Lepa Brena i Boba Živojinović, Toni Cetinski, Miroslav Ilić, Džej, Vlado Georgijev, Manda, košarkaš Aleksandar Đorđević.

“Poznate ličnosti naručuju hranu sa našeg južnjačkog podneblja. Sve od mlevenog mesa, pljeskavice, ćevape, vrat u žaru, kobasice. Jedu i razne sireve ali i naše trljanice i moravsku salata” ističe vlasnik kafane Mrak.

Anegdote kaže ne zna, jer je uvek za skarom. Izađe da vidi goste samo na kratko i da ih pita da li je sve bilo u redu i vraća se da radi.

“Ponekad mi čak bude i neprijatno kada vidim koliko je puna kafana“, skroman je naš sagovornik.

Cena uspeha je velika, morate biti celog dana u kafani i stvoriti dobru radnu ekipu. Onda dolazi i nagrada u vidu pohvala.

“Nikada se ni jedan gost nije požalio. Uglavnom dobijam sve pozitivne komentare i pohvale. Kažu mi da ništa ne menjam.”

Planova kaže ima, a najveća želja mu je da kafana bude na njegovom placu.

“Kada bi se to desilo ništa ne bi menjao. Isto bi napravio malu porodičnu kafanu, sa autentičnim starim niškim ambijentom, hrana bi bila ista, naša srpska, najbolja”, kaže za kraj razgovora, ali dodaje da bi kafana bila lepša, jer bi bila u potpunosti njegova.

Za to će kaže sačekati neko bolje vreme, ili povoljne kredite. Do tada i ovde ćete imati uvek “domaćinsku” uslugu i što je najbitnije kvalitetnu hranu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com