Ekonomija

Sa novim linijama Niš će biti povezan sa 12 gradova u Evropi

Odlukom Vlade RS proglašava se javnim interesom obavljanje redovnog avio prevoza na 12 linija sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu sa kojeg će umesto do sada, sa 10, avioni poletati do još 12 evropskih gradova, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na vanrednoj konferenciji za novinare zakazanoj ovim povodom.

Novih 12 lnije povezaće Niš sa još 12 evropksih gradova, a to su Nirnber, Frankfurt, Rim, Hanover, Ljubljana, Salcburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Fridrishafen, Karlsrue i Tivat. Redovni avio saobraćaj obavljaće se od 1. jula do 30.juna 2023. godine, sa po dva leta nedeljno.

Kojim će avio kompanijama letovi biti povereni znaće se po završetku tendera koji će biti raspisan. U izabrane avio kompanije Vlada Republike Srbije uložiće 5 miliona evra za uspostavljanje ovih letova.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

“Sve linije, osim linije Niš-Tivat odvijaće se dva puta nedeljno tokom čitave godine do 2023.godine. Za Tivat će biti tri leta nedeljno u periodu od maja do oktobra”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

Obaveza Grada Niša u ovom slučaju je bila da izradi predlog o potrebnim avio linijama koje su od javnog interesa.

“Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte je uradila studiju opravdanosti linija koje nemaju komercijalni karakter, ali su značajne sa stanovišta razvoja grada Niša, razvoja Jugoistoka zemlje, ekonomske i privredne saradnje našeg regiona sa regionima u inostranstvu, koje su značajne i sa stanovišta turizma kao značajnije grane privrede i koje su značajne za naše ljude, naše građane koji žive u dijaspori”, dodao je Bulatović. “Ova odluka je od najvećeg značaja kako za naš grad, tako i naš region”.

Bulatović je dodao da je ovo samo još jedna potvrda da je Niš priorit države i Vlade Repunlike Srbije. U prilog tome idu podaci da se grade nove fabrike, novi stanovi, Klinički centar, Naučno-tehnološki park, ali se i podižu kapaciteti aerodroma.

“Koja avio kompanija će leteti na novim linijima zavisi od odluke Vlade i resornog ministarstva koje će raspisati javni poziv u skladu sa zakonom, sprovesti postupak, a biće izabrana kompanija koja ispuni sve uslove. Po tom dinamičkom planu do jula meseca ceo postupak biće okončan”, dodao je Bulatović. “Vlada je za ove letove izdvojila pet miliona evra za subvencije jer linije koje su predložene nemaju komercijalni karakter ali su značajne sa privredno-ekonomskog stanovišta i razvijanja ovog dela Srbije”, istakao je Bulatović.

Povećanje broja linija zahteva i proširenje niškog aerodrome, ali je to u planu i Vlade Republike Srbije.Radiće se na tehničkoj opremljenosti, ispunjenosti svih standarda, mera bezbednosti, povećanju svih kapaciteta ali i novih radnih mesta.

Dušan Knežević, direktor Aerodroma “Konstantin Veliki”

“Aerodrom je spreman za prihvat novih letova i komapnija koje će voziti na tim destinacijama. Ono što moramo da naglasimo, to je da je broj ljudi koji radi na Aerodromu u Nišu nedovoljan i sigurno će biti udvostručen. Osim toga, naša terminalna zgrada nije velikog kapaciteta. Projektovana je u početku za 100.000 putnika, kasnije je utvrđeno da može da primi i 200.000 putnika, a prošle godine imali smo 350.000 putnika. Ove i naredne godine očekujemo da ta brojka bude i pola miliona putnika. Terminalna zgrada nam je najurgentnija i već aprila krećemo sa projektom adaptacije i dogradnje terminalne zgrade. Potrebno nam je više aerodromske opreme, ali sve zavisi u od reda letanja i preklapanja aviona u istom vremenu, ali se to dešavalo i sada i sve smo rešavali bez problema”, naglasio je direktor Aerodoma “Konstantin Veliki” Dušan Knežević.

Nove linije koje se uvode uticaće i na povećanje broja turista koji dolaze u Niš. Istraživanje je pokazalo da se u velikoj meri povećava broj stranih turista koji nisu samo u prolazu već se i zadržavaju u gradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com