Društvo

“S3” moguće rešenje za niški AZIL

Nakon ne tako lepih scena u samom centru grada, gde je poslednjih dana Nišlije plašilo nekoliko velikih čopora pasa, aktuelizuje se priča o azilu čija se izgradnja zagovara više od petnaest godina.

Procenjuje se da je na teritoriji Niša trenutno živi više od 2000 pasa lutalica.

Foto: Dragan Vidojković

“Mi moramo da poštujemo Zakon o dobrobiti životinja i nakon hvatanja pasa lutalica, mi ih odvodimo u prihvatilište, sterilišemo i moramo da ih posle 15 dana vratimo sa mesta gde smo ih uhvatil.  Na taj način rešavamo problem samo polovično”, kaže Bratislav Vučković, generalni direktor JKP “Mediana”.

Prihvtilište za pse lutalice godišnje košta Nišlije blizu 8 miliona dinara, program predviđa hvatanje i sterilizaciju hiljadu pasa, iz JKP “Mediana” kažu da taj broj oni uvek prevaziđu.

LOKACIJA

Postoji trenutno odlična lokacija gde može da bude smešten niški azil, uveren je direktor Vučković.

Obišli smo sa gradskim većnikom za komunalne delatnosti Igorom Vojinovićem lokaciju S3 na diponiji, tu je 2-3 hetara. Treba da se uradi malo infrastrukturo ulaganje, ali bi se krenulo. Lokacija je vrlo povoljna da se baš tu počne izgradnja. Bile su ranije predlagane i druge lokacije na kojima je trebala da krene izgradnja azila ali su ti pokušaji propali”, kaže Vučković.

Procene koliko bi koštala izgradnja azila po ugledu na azil u Novom Sadu kreću se i do 10 miliona evra.

ISPLATA ŠTETE

Grad Niš i JKP “Mediana” su samo 2015. godine isplatili čak 12 miliona dinara građanima koje su ujeli psi lutalice, o čemu su Niške Vesti već pisale. Naknade za ujed iznose od 20 do 250 hiljada dinara, a u posebnim slučajevima i do pola miliona. Jedinstveni cenovnik ne postoji pa se isplata razlikuje od slučaja do slučaja. Napad napuštenih pasa u 95% slučajeva spada u lake telesne povrede i najčešće se naplaćuje oko 50 hiljada dinara. Ovaj iznos može biti ili mnogo manji ili mnogo veći, sve zavisi od procene medicinskog veštaka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com